Regija
VEVU PRED SELIDBOM - DEKAN ŽELJKO SUDARIĆ:

U Radničkom domu najbolji studentski standard u regiji
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
Broj studenata na vukovarskom Veleučilištu godinama raste, sada ih je 1200
VUKOVARPred vukovarskim Veleučilištem "Lavoslav Ružička" ulazak je u novo veliko poglavlje njihova 20-godišnjeg postojanja.Završen je, naime, projekt vrijedan 8,5 milijuna eura, koji su zajednički provodili Grad Vukovar, Razvojna agencija Vukovar i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, što je stvorilo uvjete da se Veleučilište u cijelosti preseli na novu lokaciju, u prostor obnovljenog Radničkog doma u Borovu naselju.

Novi "kvadrati"


S docentom, dr. sc. Željkom Sudarićem, dekanom Veleučilišta, razgovarali smo u trenucima kada se očekivalo potpisivanje ugovora o preuzimanju i početku rada na novoj lokaciji. Veleučilište od svog osnutka, 2005. godine, djeluje u palači Jivkovsky, koja, usporedbe radi, nudi 2300 četvornih metara, a novi prostor donosi 6900 "kvadrata".

- Razlog da se, u suradnji s lokalnom samoupravom, odlučimo na ovakav potez jest želja da pokrenemo nove studijske programe, a Agencija za znanost i visoko obrazovanje kada dolazi traži četvorne metre po studentu, po dvorani. Nakon rata Radnički je bio prazan i devastiran i bila je ovo izvrsna prilika doći do potrebnih prostora. Osim toga, nova zgrada donosi i novi moderan prostor, koji omogućuje najbolji studentski standard u regiji - rekao nam je uvodno dekan.

Izdvojit će veliku kongresnu dvoranu s 400 mjesta koja je polivalentne namjene, tu je i velika knjižnica. Na katu su dva moderna laboratorija, bit će tu poduzetnički inkubatori, centar za cjeloživotno učenje. Naravno, tu je i velika fitness-dvorana. Razlog je jasan - studijski program fizioterapije (diplomski te prijediplomski preventivne fizioretapije) najprepoznatljivija je sastavnica Veleučilišta.

- I nije to mišljenje samo iz naših usta, nego potvrda o tome stiže od brojnih stručnjaka. Prepoznati smo i u Europi, imamo više partnera iz Njemačke i Austrije, gdje naši studenti odlaze na stručnu praksu i gdje ih nakon završetka studija i zapošljavaju. Isprofilirali smo se u sportskoj fizioterapiji, naši diplomirani studenti nalaze posao u brojnim klubovima prve hrvatske nogometne lige, kao i drugim klubovima. Samo u NK-u Osijek, kao najpoznatijem sportskom klubu s ovih prostora, zaposlena su naša četiri bivša studenta. No tu su i naša druga dva studijska programa, upravni i studij trgovine, koje smo također unaprijedili. Radili smo na njihovoj inovaciji i posljednjih godina, kao dokaz uspješnosti, povećan je broja upisa - kaže Sudarić.

Prva infrastrukturna nadogradnja Veleučilištu bila je izgradnja Studentskog doma Leopold, koji je 2018. godine otvoren sredstvima EU fondova. Popunjen je do posljednjeg mjesta.

Zaposlili studente


Na Veleučilištu je ukupno 50 zaposlenih, od kojih je 30 nastavni kadar. Ima li među predavačima već i nekadašnjih studenata Veleučilišta?

- Naravno, troje ih je koji su bili među najboljima i kojima smo pružili priliku da se zaposle. To je i pokazatelj mladima kako oni koji ulažu u sebe imaju otvorene mogućnosti za zapošljavanje. U suradnji s našim partnerima, a to su bolnice u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, dolazimo do odličnog predavačkog kadra - zadovoljan je dekan.

Sudarić je na poziciji dekana od 2018. godine, ne skriva kako je toj dužnosti pristupio i kroz menadžersku prizmu, što je rezultiralo podatkom da je sa svojim najbližim timom privukao 20 milijuna eura iz EU-a koji su im poboljšali ne samo kvalitetu studiranja nego i studentskog života.

- Dobar dio tako prikupljenih sredstava omogućio nam je da uložimo u naše zaposlenike, kojima plaćamo doktorske studije kako bi oni novostečeno znanje mogli podijeliti s našim studentima. Studenata je od Dubrovnika do Iloka, a sve je ih više i iz susjednih BiH i Srbije. Potpisali smo i sporazum sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, pa nam sve više dolaze Hrvati iz drugih država. Vjerujem da ćemo u budućnosti, a to nam je i plan, internacionalizacijom privući studente kroz Erasmus+ program. Sad imamo studente iz Finske, Austrije, Njemačke i Turske - kaže zaključno dekan Željko Sudarić.

U prosincu prošle godine diplomirala je posljednje generacija od 202 promoventa, što je rekord vukovarskog Veleučilišta.

Dario Kuštro
EU STUDENTI NA PRVENSTVU U VATERPOLU
Ulaganje lokalne zajednice, prije svega Grada Vukovara, očit je znak kako su i oni prepoznali važnost investiranja u studentski život. Jer ako su studenti prijepodne na predavanjima, što je s ostatkom dana?

“Danas je Vukovar prepoznat kao moderan grad koji je puno ulagao u kompletnu strukturu. Naši studenti imaju puno mogućnosti, od sporta, kulture, naravno i zabave. Spomenut ću samo naš bazenski kompleks. Organizirali smo na njemu šest studentskih natjecanja u vaterpolu, a sada smo dobili za 2025. godinu organizaciju i domaćinstvo europskog Sveučilišnog prvenstva u vaterpolu, što je prvo takvo hrvatsko domaćinstvo. Držimo da je to pravi rezultat sinergije rada i suživota s gradskom i županijskom upravom. Naravno, tu je i potpora koja nam dolazi od nacionalnih institucija”, kaže Sudarić.

Sudarić: Želimo privući studente kroz Erasmus+ program. Sad ih imamo iz Finske, Austrije, Njemačke, Turske

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura