Ekonomija
PROŠLE GODINE ŠPANJOLSKA NAJPOSJEĆENIJA, A DUBAI NAJBOLJE OCIJENJEN

Unatoč rastu cijena, i u 2024. godini vlada veliko zanimanje za putovanja
Objavljeno 29. veljače, 2024.

Unatoč porastu cijena, i u 2024. se nastavlja lanjski trend velikog zanimanja za putovanjima u inozemstvo, što globalnom turizmu daje optimizam za ovu godinu, u kojoj se očekuje potpuni oporavak na gotovo svim tržištima od pandemijske krize, nova su predviđanja uoči najveće svjetske turističke burze ITB Berlin.Burza ITB Berlin održat će se od 5. do 7. ožujka s oko deset tisuća izlagača iz cijelog svijeta, među kojima i iz Hrvatske.

“Određena turistička odredišta i tržišta već su se u 2023. vratila na razine prije 2019. godine, no još ih ima koji se bore da dostignu tu godinu, dok se s druge strane u 2023. u nekim odredištima ponovo pojavio problem prekomjernog turizma, što mnoge zabrinjava. Generalno, sektor je optimističan za 2024.", ističu iz ITB-a i IPK-a.

Za 2023. istraživanje je pokazalo da su odlazna putovanja u inozemstvo zabilježila dvoznamenkasti rast od 33 posto u usporedbi s 2022., čime već dostižu razine iz 2019. odnosno to je bilo, kažu, samo 12 posto manje nego prije pandemije. U 2023. zabilježen je i porast putovanja na odmore u svijetu, kojih se, unatoč lanjskom, ali i ovogodišnjem porastu putnih troškova, ljudi ne žele lako odreći. Tome pridonosi Azija, iz koje su s otvaranjem granica u 2023. odlazna putovanja porasla više od 140 posto, ali to je još uvijek zaostatak od oko 40 posto u odnosu prema 2019. godini. I u Europi su rasla izlazna putovanja za 18 posto u odnosu prema 2022., dok su Sjeverna i Latinska Amerika imale rast od 31 i 27 posto. Iz SAD-a je bilo najviše tih putovanja, zatim iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva (UK). Španjolska je i u 2023., prema istraživanju ITB i IPK, zadržala vodeću poziciju svjetske turističke destinacije s rastom broja posjetitelja od oko 10 posto, na drugom mjestu je SAD. H
Odredišta “sunca i plaža” najtraženija
Uz Dubai među najbolje ocijenjenim destinacijama su Maldivi, Južnoafrička Republika te Abu Dhabi, a u Europi Austrija i Švicarska. To pokazuje, napominju istraživači, da su odredišta “sunca i plaža” te gradovi bili najtraženiji, odnosno odmori na takvim odredištima činili su 75 posto svih globalnih odlaznih putovanja. Lani se na odlazna putovanja po svijetu najviše išlo zrakoplovima, i to za više od 60 posto tih putovanja, iako su, kažu, dosta porasle cijene letova.

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla