Kultura
UZ IZLOŽBU

Znanstveno- stručni skup o Meštroviću
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Uz retrospektivu Ivana Meštrovića, koja je od otvorenja krajem studenog imala više od pedeset tisuća posjetitelja, u Klovićevim je dvorima otvoren znanstvenostručni skup u povodu 140. obljetnice rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Pod nazivom "Ivan Meštrović, Hrvatska i svijet" skup je okupio, u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti, Galerije Klovićevi dvori i Muzeja Ivana Meštrovića, niz znanstvenika i stručnjaka koji su obuhvatili različite aspekte Meštrovićeva života i rada.

Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića, iz kojega je na skupu bilo nekoliko predavača, rekla je da 140. obljetnica rođenja Meštrovića nije kraj bavljenja njegovim djelom, nego poticaj da im taj umjetnik, neiscrpni genij i intelektualac bude i dalje interes. Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti, najavila je da će na skupu biti predstavljen elaborat obnove Meštrovićeva paviljona koji je Institut izradio, a koji je rezultirao novim otkrićima i koji ne pokazuje samo umjetničke nego i političke konotacije Meštrovićeva rada.

Autorice izložbe na sve tri etaže, u predvorju i atriju Klovićevih dvora su muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori Petra Vugrinec i muzejska savjetnica Atelijera Meštrović Barbara Vujanović.

“Ovom smo izložbom napravili iskorak, jednom smo umjetniku pružili čitav prostor Galerije Klovićevih dvora jer smatramo da je on neusporediva pojava na obzorju Hrvatske, pa i europske povijesti umjetnosti", rekla je Vugrinec. Kako je istaknula, interpretacijska polazišta za izložbu bila su iznimno kompleksna, s obzirom na to da je tijekom njegova života objavljeno više od 50 monografija, a nakon što je umro i nebrojeni tekstovi o kompleksnom polivalentnom djelovanju tog iznimnog umjetnika. "Iznimno smo zadovoljni reakcijama medija, kritike i odazivom publike, više od 50.000 ljudi, što je broj koji nas vraća u početke djelovanja kada su izložbe bile pravi kulturni i javni događaj", dodala je.

Retrospektiva u Klovićevim dvorima najveća je prezentacija njegova opusa u proteklih 40 godina, a može se razgledati do 3. ožujka. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente