Dome slatki dome
STANOVANJE : ODABIR NAJBOLJEG PODA

Koje su podne obloge dobre za dječju sobu?
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Najvažniji kriteriji pri odabiru su sigurnost, udobnost i jednostavnost održavanja
Prilikom odabira poda u dječjoj sobi nekoliko je kriterija koji su bitni, a to su sigurnost, čistoća i udobnost. Podna obloga ne smije biti skliska niti sadržavati štetna isparavanja koja mogu izazvati alergijske reakcije, treba biti jednostavna za održavanje. Potrebno je razmisliti i o udobnosti podne obloge jer mala djeca vole dugo boraviti na podu i često padaju dok uče hodati.

Nekoliko opcija


Imajući sve ovo navedeno na umu, postoji nekoliko opcija podnih obloga o kojima vrijedi razmisliti. Sigurno je da će vaš mališan nekoliko prvih godina života najviše voljeti provoditi na podu i zato je važno proučiti sve prednosti i nedostatke potencijalnih obloga. Laminat je popularna podna obloga iz više razloga: jednostavno se postavlja, financijski je dostupna, modernog je izgleda i dosta dobro otporna na habanje. Laminati se jednostavno održavaju čistim, ali su samo djelomično otporni na prolivenu tekućinu. No to nije problem ako tekućinu brzo prebrišemo i ne dopustimo joj da uđe u spojeve laminatnih ploča. Zbog svih prednosti laminata često ga koristimo u dječjim sobama. Jedan od nedostataka laminata je što je relativno "bučna" podna obloga prilikom korištenja, a znamo da djeca vole trčati i skakati puno, pa mogu izazvati i nelagodu u sobama ispod. Ovaj problem možemo djelomično ublažiti odabirom odgovarajuće izolacijske podloge protiv buke.

Vinil-podovi su podna obloga vrlo slična laminatima u smislu izgleda i postavljanja preko klik-sistema. Na neki su način nadgradnja laminata jer su potpuno otporni na tekućinu i odlični su s podnim grijanjem koje je posljednjih godina najčešći odabir u novogradnji. Vinil-podovi također spadaju u grupu toplih podnih obloga na dodir i ugodni su za boravak. Vinili se jednostavno održavaju i otporni su na habanje.

Tepisi i tepisoni možda su prvi odabir većine roditelja. Naravno, jer udobnost i toplina prvi su kriteriji koje treba zadovoljiti svaki pod u dječjoj sobi, a tepisi čine svaku sobu ugodnijom za život. Tepisi su najbolja opcija za duži boravak na podu, a sigurni su i prilikom pada. Također ublažavaju buku od igračaka i raznih predmeta.

Tepih


No tepisi imaju i svojih nedostataka. Prije svega problematično održavanje čistoće. Ne zaboravite da svaki novi tepih prvo treba dobro odzračiti nekoliko dana na terasi ili balkonu dok se ne smanji "miris novog tepiha" koji može biti vrlo neugodan, pogotovo za malu djecu. Tepisi su odlično rješenje za kombinaciju s drugim podnim oblogama. Lako ih je zamijeniti nakon što se pohabaju ili se više ne uklapaju u interijer.

Keramičke pločice popularna su podna obloga koja se često postavlja. Osim što odlično i moderno izgledaju, pločice su otporne na habanje i tekućinu, te se jednostavno održavaju. Ne smijemo zaboraviti da su pločice skliske, tvrde i vrlo hladne za boravak na njima. Stoga smatramo da nisu najbolji izbor za dječju sobu. Uzimajući u obzir sve prednosti i mane podnih obloga, potrebno je odabrati onu koja je sigurna i udobna i koja će potrajati dugi niz godina u dječjoj sobi. Obloga bi trebala dobro poslužiti 10 - 15 godina, bar dok djeca ne odrastu, tada se često dječje sobe potpuno preuređuju iz dječjih u mladenačke. (M.Zovko, www.oluk.hr)
Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna