Svijet
FORMIRANJE SRBIJANSKE VLADE

Hoće li Hrvati imati predstavnike u vlasti
Objavljeno 27. veljače, 2024.
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u utorak je, poslije konzultacija sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o formiranju buduće vlade, izrazio nadu da će hrvatska zajednica "imati prilike kroz resorna ministarstva" sudjelovati u izvršnoj vlasti.

Srbijanski je predsjednik, u nastavku konzultacija o budućem mandataru za sastav vlade, razgovarao s predstavnicima liste Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, a prethodno se sastao s dosadašnjim koalicijskim partnerima, predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara.

Na pitanje o tome očekuje li da će ponovno biti ministar u novoj vladi Žigmanov, koji je bio resorni ministar za manjine, odgovorio je da je Vučić bio jasan i da će se zauzeti kod "onih koji su pobijedili na izborima" da nastave politiku inkluzivnog odnosa prema pripadnicima nacionalnih manjina i da se multikulturalnost u Srbiji odrazi i u strukturi nove vlade. "Mislim da je svima jasno da su benefiti takvog stanja za sve građane Republike Srbije više nego dobri, da su to pohvalili i brojni subjekti u međunarodnoj zajednici i sigurno da u tom smislu pridonosimo relaksiranijim odnosima u ovom dijelu Europe", rekao je Žigmanov. Ocijenio je da su dosadašnji doprinosi "pokazali visoku odgovornost u obavljanju državnih poslova" i da rezultati otvaraju mogućnost da budu i dalje dio svih institucija u kojima se donose odluke.

“Mi se nadamo da ćemo imati prilike kroz resorna ministarstva sudjelovati u novom mandatu i ono što nas je predsjednik Vučić i uvjerio jest da će se on zauzeti kod vladajuće stranke da mi dobijemo taj status", rekao je čelnik zajedničke izborne liste Usame Zukorlić.

Istodobno, Žigmanov drži da će i Stranka pravde i pomirenja i DSHV, "kao političke stranke s razvijenom kulturom lojalnosti ustavnim normama i privržene poštovanju instituta i procedura izbora nove vlade", svojim odzivom na konzultacije potvrditi ta opredjeljenja. H
Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

2

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

3

UKRAJINA I EU

I dalje bez kvota i carine