Svijet
ILEGALNE MIGRACIJE I PROBLEM S POSTUPANJEM BIH

Šest bandi krijumčara djeluje u blizini granice
Objavljeno 28. veljače, 2024.

U odnosu prema istom razdoblju prošle, ove je godine 11 posto manje nezakonitih prelazaka državne granice i dva posto manje tražitelja azila, rekao je u utorak u Koranskom Ljeskovcu pomoćnik ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno.Nazvao je to izuzetnim rezultatom s obzirom na to da je u isto vrijeme broj nezakonitih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu porastao za 36 posto zbog preusmjeravanja rute uslijed pojačane kontrole mađarsko-srpske granice. Dodao je da je ulazak u BiH nezakonitim migrantima jednostavan i da neki od njih ulaze i naoružani. "Bosna i Hercegovina nema kapaciteta i volju te razvijen menadžment. Na jednom sastanku je s hrvatske strane bilo 105 ljudi, a s BiH strane samo četiri osobe. Ne može se, dakle, računati na pomoć", ocijenio je. Upozorio je da na području Bihaća djeluje šest skupina krijumčara migranata. "Samo je pitanje dana kada će se opet međusobno sukobiti i kada će zbog toga stradati građani. To nijedna policija na svijetu ne bi smjela dopustiti. Pitanje je i ovlasti među policijama u BiH", nastavio je Ničeno. Novinarima su prikazane i tri videosnimke probijanja rampi na malograničnim prijelazima krijumčarskim automobilima. "Sa Srbijom nemamo problema, u blizini naše granice u njihovim je kampovima samo 26 migranata, Srbi u dijelu prema Mađarskoj dobro rade svoj posao, a očekujemo da će isto primijeniti i na granicu prema BiH i drugim svojim granicama", rekao je Ničeno.

Zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Darko Bratić proveo je novinare po nedavno otvorenom privremenom registracijskom centru za migrante zatvorenog tipa u Dugom Dolu, u kojemu je tada bilo 15 migranta od noći ranije. Ondje je 109 kontejnera, od toga 65 za smještaj sa po osam ležaja.

Za obilaska državne granice s BiH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako "nikada nelegalne migracije nisu prestale" te da "nema naznaka da ćemo vidjeti kraj tim pokretima ljudi". "Cilj nam je na sve zakonite načine nastojati smanjiti taj broj i da hrvatski građani i gosti što manje osjete da se ovdje događa jedan velik posao. Hrvatska policija pokazuje se vrlo učinkovita u tome. Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu", istaknuo je ministar. H/D.Pav.
Zoran Ničeno

pomoćnik ravnatelja policije

Ulazak u BiH nezakonitim migrantima jednostavan je, a neki od njih ulaze i naoružani. Bosna i Hercegovina nema kapaciteta i volju za borbu protiv toga.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

2

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

3

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno