Osijek
STATISTIKA POKAZUJE POZITIVNE TRENDOVE

Zaposlenost u Osijeku raste,
kao i gospodarske aktivnosti
Objavljeno 28. veljače, 2024.
Rastao je i broj zaposlenih među obrtnicima s 1395 2020. godine na 1700 lani

Da zaposlenost u gradu Osijeku kontinuirano raste potvrđuju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prema kojima je vidljivo da se broj zaposlenih s 48.994 na kraju 2020. godine krajem 2023. godine povećao na 51.507, odnosno 2513 zaposlenih više. Više od 50 tisuća zaposlenih Osijek je nakon pandemije koronavirusa zabilježio u listopadu 2021. godine, a samo godinu dana poslije, u studenom 2022. godine, broj zaposlenih iznosio je 51.332. Rast je nastavljen i u sljedećem razdoblju, te je u studenom 2023. godine broj zaposlenih prešao i 52 tisuće, preciznije 52.411 osoba, što je i rekordna brojka u protekle četiri godine, odnosno nakon COVID-19 pandemije. Iako je prošla godina zaključena s 51.507 zaposlenih, već siječanj ove godine bilježi 52.205 zaposlenika u gradu Osijeku.Nezaposlenost manja 9,9 %


Najveći je rast zaposlenih prema osnovama mirovinskog osiguranja registriran kod pravnih osoba gdje je s 45.137 zaposlenih na kraju 2020. godine skočio na 47.378 zaposlenih, a u siječnju je prešao i rekordnih 48 tisuća u promatranom razdoblju. Rastao je i broj zaposlenih među obrtnicima s 1395 na kraju 2020. na 1700 zaposlenih krajem prošle godine. Broj zaposlenih kod samostalnih profesionalnih djelatnosti i kod fizičkih osoba nešto je pao. Jasno je dakle da se najviše zapošljavalo u državnim službama, što pokazuju i upravo iznesene brojke.

Krajem siječnja 2024. godine u Područnoj službi Osijek evidentirane su 3622 nezaposlene osobe s područja grada Osijeka, odnosno 76 osoba ili 2,1 posto više nego prethodnog mjeseca, a 370 osoba ili 9,3 posto manje nego u siječnju 2023. godine. Tijekom 2023. godine u gradu Osijeku nastavljen je rast gospodarskih aktivnosti, te se prosječna zaposlenost povećala za 1,8 posto, a nezaposlenost smanjila za 9,9 posto, što i dalje znači da je jedan dio stanovništva izišao iz radno sposobnog stanovništva (stariji od 64 godine) ili otišao u ekonomski neaktivno radno sposobno stanovništvo. Budući da nezaposleni čine potencijal za postizanje gospodarskog razvoja, od njihove motiviranosti, osposobljenosti i prilagodljivosti ovisi koliko će biti konkurentni na tržištu rada.

U Osijeku, kao, uostalom, i na cijelom području rada Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Osijek, među nezaposlenima prevladavaju žene s udjelom od 56,4 posto u odnosu prema 43,6 posto nezaposlenih muškaraca. Tako je evidentirana 2041 nezaposlena žena i 1581 muškarac.

Kako nezaposlenost pada, tako raste nefleksibilnost radne snage, odnosno prilagodljivost promjenama na tržištu rada. Struktura nezaposlenih izgleda ovako: 58 posto nezaposlenih su žene, 45 posto starijih je od 45 godina, 48 posto čeka na posao duže od godinu dana i 18 posto nezaposlenih je bez i sa završenom osnovnom školom. Udio dugotrajno nezaposlenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih i dalje ostaje visok, posebno osjetljivih kategorija nezaposlenih, žena, mladih i starijih nezaposlenih osoba te osoba s invaliditetom.

Tijekom prošle godine sezonski poslovi u turizmu i građevinarstvu, te početak školske godine, uvjetovali su najveće zapošljavanje 522 osobe u rujnu i svibnju 395 osoba, a najmanje u prosincu 214 osoba i kolovozu 217 osoba.

Provedba mjera


S obzirom na to da je nemoguće sa sigurnošću predvidjeti buduća kretanja na tržištu rada, sigurno je, međutim, da će se još više produbiti negativna struktura nezaposlenih i zbog toga je za skupine nezaposlenih koji se teže zapošljavaju potrebno naći nove metode kako bi se vratili na tržište rada, i to kroz aktivne i preventivne mjere zapošljavanja. Programi osposobljavanja, smatraju stručnjaci, nova znanja i vještine koje nezaposleni mogu steći kroz osposobljavanje, jednim dijelom određenu skupinu mogu vratiti na tržište rada, a s druge strane zadovoljiti potrebe poslodavaca za, uglavnom, deficitarnim zanimanjima.

Kako bi intenzivirali rad s dugotrajno nezaposlenim osobama, Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi niz aktivnosti prilagođenih njihovim potrebama kroz savjetovanja u svrhu aktivacije i motivacije, profesionalno usmjeravanje, timsku obradu u cilju definiranja "novog zanimanja", obrazovanje za stjecanje stručnih vještina, posredovanje pri zapošljavanju, sufinanciranje zapošljavanja i javni radovi.

Posebno se intenzivira rad na provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja, čiji je cilj svim nezaposlenim osobama, nakon ulaska u nezaposlenost, pružiti dobru ponudu kojom će se vratiti na tržište rada, kroz pružanje podrške k lakšem zapošljavanju, omogućavanje obrazovanja za stjecanje ili nadogradnju kvalifikacija, omogućavanje naukovanja i pripravništva, pružanja podrške samozapošljavanju i ulasku u poduzetništvo.

Jedna od aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je i izrada Preporuka za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja na lokalnim tržištima rada. Cilj je Preporuka što aktivnije uključiti obrazovne i lokalne institucije u donošenje odluka i kreiranje tržišta rada.

Tomislav Prusina
52.205

zaposlenih osoba evidentirano je u siječnju 2024. godine u gradu Osijeku