Osijek
U NASLJEĐE PRESUDA OD 3,9 MIL. EURA

Radić: Platit ćemo,
ali građani to neće osjetiti
Objavljeno 28. veljače, 2024.
Za iznos koji Grad Osijek mora isplatiti Strabagu mogla su se sagraditi dva ili čak tri dječja vrtića, rekao je Radić

Najveće zanimanje javnosti na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka održanoj u utorak izazvala je 20. točka dnevnog reda "Prijedlog Rješenja o zaključenju Izvansudske nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Osijeka i trgovačkih društava Saubermacher Dienstleistungs AG, Republika Austrija, Strabag AG, Republika Austrija i Z.I.P.O.S. d.o.o. Zagreb", na kojoj je pred vijećnike postavljeno pitanje treba li Grad Osijek prihvatiti izvansudsku nagodbu i isplatiti tužiteljima ukupan iznos od 3.897.000 eura.Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog rješenja o zaključivanju izvansudske nagodbe, čime je omogućeno da Grad Osijek do kraja studenoga ove godine austrijskim trgovačkim društvima Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG isplati navedeni iznos.

Proračunski suficit


Cijeli je slučaj započeo 2001. godine osnivanjem Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS), u kojoj su uz Osijek sudjelovali i gradovi Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir i Županja, za čiju je izgradnju 2003. izabran najbolji ponuditelj, tvrtka Z.I.P.O.S. d.o.o., Zagreb, čiji su pak osnivači bile dvije austrijske tvrtke Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG.

Iz spisa Visokog trgovačkog suda proizlazi da je lokacijska dozvola izdana 20. prosinca 2005., a postala je konačna 23. ožujka 2006. Ugovor o izgradnji i vođenju pogona regionalnog odlagališta komunalnog otpada istočne Slavonije sklopili su ZOIS, tužitelji kao Zajednica ponuditelja i ZIPOS d.o.o., kao koncesionar 17. ožujka 2006. Ugovor je u cijelosti stupio na snagu potpisivanjem solidarnog jamstva od strane osnivača ZOIS-a, 29. ožujka 2007. Ugovor je raskinut 2008. godine i od onda traju sudski sporovi.

Na kraju tužitelji su s gradovima sklopili nagodbe prema kojima su uz Osijek i Vinkovci dužni isplatiti 2.115.000 eura, Vukovar 1.449.000 eura, Županja 931.500 eura i Beli Manastir 625.500 eura.

Radić je izrazio žaljenje što je njega kao gradonačelnika dopalo da mora platiti najveću presudu koja ide na štetu Grada Osijeku u njegovoj povijest, iako on kao gradonačelnik ni Gradsko vijeće nemaju veze s događajima koji su bili prije 20-ak godina.

- Povlačenjem sredstava iz fondova EU-a uspjeli smo ostvariti određeni proračunski suficit, iz kojeg ćemo platiti presudu. Unatoč nepovoljnoj presudi, građani neće to osjetiti ni jednim povećanjem komunalne usluge niti će se mijenjati porezna politika - poručio je Radić dodajući kako su to naslijedili i sada to moraju staviti ad acta iako su za taj iznos mogli napraviti dva ili čak tri dječja vrtića.

Na upit postoji li politička odgovornost, Radić je kazao kako ona sigurno postoji, ali da većina tadašnjih aktera više nije aktivna u politici.

- Tada su na vlasti bili LS, koji danas ne postoji, HSLS i SDP i u tom slučaju to bi bila njihova politička odgovornost jer su oni sklopili nepovoljan koncesijski ugovor za Grad Osijek. O cijelom sam slučaju razgovarao i s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je kazao kako će u okviru zakonskih mogućnosti, ako to bude moguće, država pomoći - zaključio je Radić.

Jedini aktualni vijećnik sadašnjeg Gradskog vijeća Grada Osijeka koji je bio aktivan i tada je Anto Đapić, koji je 2005. godine bio gradonačelnik Osijeka.

Za taj je natječaj Đapić na sjednici kazao kako je to jedna od najvećih podvala koja se mogla dogoditi Gradu Osijeku.

Kolonijalni odnos


- Pokušao sam intervenirati i kod tadašnjeg premijera jer je pet gradova bilo upleteno u jednu priču koja nije bila ni potrebna. To je relikt doba kolonijalnog odnosa austrijskih tvrtki prema Hrvatskoj. Strabag iza sebe ima puno repova po brojnim gradovima u Hrvatskoj, a bio je i privilegirana tvrtka koja je dobivala unosne poslove u Hrvatskoj. Istaknut ću samo jedan detalj gdje je koncesionar, tada je to bio Strabag, a koji su osmislile glave iz ovoga grada 2001. godine, u slučaju da se ne namiri najmanje 50.000 tona otpada, na primjer, ako skupi 40.000, da onda grad Osijek mora platiti penale. Ni jedan gradonačelnik, da je pristao na rezultat ovog ugovora, ne bi to preživio - rekao je Đapić.

Dodao je kako on nije istražitelj, no podnio je kaznenu prijavu DORH-u. “Oni po tome nisu napravila ništa, postupili su samo ovlaš”, ocijenio je. Izrazio je nadu da će možda novi glavni državni odvjetnik, ako postupak nije otišao u zastaru, otvoriti to pitanje.

Tomislav Prusina
Neće biti povećanja cijena karata GPP-a, niti će poskupjeti zakup na tržnicama

 

U točki pitanja i prijedlozi SDP-ovac Goran Kušec konstatirao je da glavna gradska tržnica izgleda zapušteno i prazno, a zanimalo ga je i što je s izvidima Uskoka vezanima uz rad Tržnice Osijek. Direktorica te tvrtke Ivana Davidović kazala je da je riječ o sezonskoj tržnici koja na otvorenom prostoru u zimskom razdoblju posluje nešto slabije, zbog čega je dio klupa na otvorenom i slabije popunjen. “Uvjerena sam da će već za dva tjedna i na otvorenom dijelu tržnice biti puno življe”, rekla je Davidović napominjući kako im je u posljednje vrijeme otišlo pet velikih zakupnika zbog financijskih poteškoća u kojima su našli. Naime, od pet velikih zakupnika tri su otišla u stečaj. Podsjetila je također da Tržnica nije povećavala cijene zakupa te da čak svojim stalnim zakupnicima izlaze u susret smanjenjem zakupnina i do 50 posto.

Gradonačelnik Ivan Radić na to je dodao da Grad Osijek priprema gradnju nove Tržnice, koja će se financirati kroz ITU mehanizam iznosom od 55 milijuna eura.

Vijećnicu Katarinu Kruhonja (Možemo!) zanimalo je krije li se iza ažuriranja baze korisnika GPP-a povećanje cijena usluga, na što je direktor GPP-a Goran Pajnić odgovorio kako povećanja cijena neće biti. “GPP svoje baze korisnika nije ažurirao jako dugo te time želimo dobiti uvid u navike korisnika kako bismo mogli formirati buduću optimalizaciju poslovanja”, poručio je.

Vijećnik DP-a Antonio Sobol zatražio je hitnu tematsku sjednicu o Pravilniku o načinu uređenja terasa za pružanje ugostiteljskih usluga držeći da je vrijeme za prilagodbu ugostitelja na promjene kratko, te da će sav trošak pasti na njihova leđa. Gradonačelnik Radić odgovorio mu je da su već održani razgovori s ugostiteljima te da će im se pomoći pri nabavi opreme.

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara