Mozaik
ALBUM ‘’GDJE SU SVI?’’ DONOSI OSAM PJESAMA

Trip Kirby iz Donjeg Miholjca
objavio je prvi album
Objavljeno 28. veljače, 2024.
Jedini autorski i jedan od najpopularnijih rock-bendova na miholjačkom području već je najavio i rad na drugom albumu

Nakon serije uspješnih singlova i videospotova, kojima su potvrdili status jedinog autorskog i jednog od najpopularnijih rock-bendova na miholjačkom području, Trip Kirby iz Donjeg Miholjca objavio je prvi album, naslovljen ‘‘Gdje su svi?‘‘ Ovo digitalno izdanje svjetlost dana ugledalo je osam godina nakon uspješnog demoalbuma.Odužilo se...- Mi smo napravili nekoliko pjesama i snimili, ali igrom slučaja odužilo nam se objavljivanje tog prvog albuma. Nije baš išlo planski onako kako smo namjeravali, pa smo išli s objavljivanjem singlova. Uglavnom, možemo se pohvaliti da imamo pripremljene pjesme i za drugi album. Bit će drukčiji, malo zrelije i promišljenije smo ga pripremili. Možda ga objavimo čak i krajem ove godine - otkriva nam glasnogovornik benda, gitarist Darko Nikolić.

Osam autorskih pjesama čini album koji ne samo da kombinira različite glazbene stilove već donosi autentičnost i osvrt na društvene i političke trenutke. Ovaj album odiše i originalnošću i iskrenošću, što ga čini posebno privlačnim. Istovremeno, njihove pjesme sadrže poruke i kritike koje se tiču društvenih tema i aktualnih događanja. Pjesme za album napisao je Siniša Slačanac, ujedno i vokal benda.

 

 - Ne znam pisati ljubavne pjesmice, balade. Nisam za to. Zanima me okruženje i situacija. A inspiracija mi je sve ono što me okružuje, to su osobni doživljaji i društveno-politička situacija - kaže Slačanac.

Uz Sinišu Slačanca i Darka Nikolića u radu na albumu sudjelovali su i ostali članovi Trip Kirbyja - Danijel Nikolić (bas-gitara) i Darijo Nikolić (bubnjevi).

Osim velikih hitova ‘‘Hodam‘‘, pjesme koja otvara album, te ‘‘Gdje su svi?‘‘, ‘‘Tko sam ja?‘‘ i ‘‘Gledam‘‘, ljubitelji glazbe Trip Kirbyja moći će još uživati u pjesmama ‘‘Zombie mama‘‘, ‘‘Blues‘‘, ‘‘La la la (El Diablo) i ‘‘Nema promjene‘‘, koja je i završna pjesma.


- Obično bendovi uzmu tekst, pročitaju ga i onda sviraju akordaciju. Mi drukčije radimo. Siniša dođe s tekstom na probu i mi ostali počnemo raditi na aranžmanima. Svatko radi svoju glazbenu dionicu i onda to spajamo. Znači, nemamo na umu tekst, već gledamo da glazbom stvorimo dobru atmosferu koja će pratiti tekst pjesme. Nekada mi napravimo glazbu, a onda Siniša tekst - govori Darko Nikolić.

Za one kojima je možda otprije promaknulo, Trip Kirby su nastali iz rock-skupine Aphasia, koja je ranih devedesetih godina prošlog stoljeća žarila i palila lokalnom glazbenom scenom te ostvarila niz zapaženih nastupa s velikim hrvatskim zvijezdama kao što su Majke, Josipa Lisac, Hladno pivo, KUD Idijoti, Atomsko sklonište, Drago Mlinarec, Laufer, Pips, Chips&Videoclips…

- U to vrijeme u Donjem Miholjcu postojala je živa scena i nekoliko autorskih bendova. Imali smo klupski prostor gdje su se redovito organizirale svirke te je gostovao cijeli niz bendova tadašnje hrvatske rock i alternativne scene. Nastupali smo diljem Slavonije te svirali s najvećim imenima tadašnje, a i današnje glazbene scene. Svirali smo u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Požegi, Slavonskom Brodu… - prisjetio se Darko. Dodao je kako je to bilo vrijeme kada je i miholjačka alternativna i rock-scena bila jako aktivna.

Nema prostora


Nakon što su se proslavili, članovi Aphasije napravili su stanku i 2014. godine ponovno se okupili pod imenom Trip Kirby. Od tada su ostvarili brojne klupske i koncertne nastupe u Donjem Miholjcu te festivalska gostovanja.


Trip Kirby nije osebujan samo zbog naziva benda, nego i zbog glazbe koju stvaraju. Riječ je, kako tvrdi Darko Nikolić, o miholjačkom rocku koji je nastao kao stapanje različitih glazbenih ukusa članova benda: punka, garažnog rocka, bluesa i alternativne kulture. No od 2014., od kada Trip Kirby djeluje, mnogo se toga promijenilo. Nema više primjerenog prostora za svirke, ali i samog klupskog programa.

- U Donjem Miholjcu više nema klupskog prostora za svirke. Mi smo više od 30 godina zajedno i jako dobro poznajemo scenu i znamo što je bilo. Nažalost, današnja je situacija loša i najmanje je bendova koji sviraju rock - zaključuju Darko Nikolić i Siniša Slačanac.

Album ‘‘Gdje su svi?‘‘ dostupan je za slušanje na svim digitalnim platformama.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FRANK WALTER STEINMEIER

Šef Njemačke u Tursku vodi - kebab majstora

2

NORVEŠKI KRALJ

Smanjuje aktivnosti u 87. godini

3

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju