Regija
SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16
Objavljeno 27. veljače, 2024.
SLATINAKinološka udruga Slatina organizirala je godišnju smotru, odnosno ocjenjivanje sposobnosti lovačkih pasa za uzgoj, i polaganje ispita prirođenih osobina (IPO) lovačkih pasa.Manifestacija je održana u domu Lovačke udruge Sokol iz Gornjeg Miholjca u Donjim Kusonjama, a ocjenjivač je bio međunarodni kinološki sudac za oblik i rad svih pasmina lovačkih pasa, prof. dr. sc. Ivica Bošković, inače izvanredni profesor na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti. Dr. Bošković je predavač i ispitivač u Hrvatskom lovačkom savezu, ocjenjivač trofeja, lovnik i lovočuvar, predsjednik je Kinološke udruge Osijek i predsjednik Osječkog sokolarskog društva, a također je uzgajivač epanjel bretona, oštrodlakih jazavčara standardne veličine i istarskih oštrodlakih goniča.

Prema riječima predsjednika Kinološke udruge Slatina Martina Bišćana, takvu smotru i polaganje IPO ispita lovačkih pasa udruga organizira jednom godišnje, najčešće u rano proljeće, jer to je vrijeme kad završe zimski skupni lovovi, pa su smanjene lovačke aktivnosti. "Ta manifestacija ujedno je priprema pasa i njihovih vlasnika za sljedeću lovnu sezonu", rekao nam je predsjednik Bišćan.

Na ovogodišnjoj smotri bilo je 19 pasa - 13 alpskih jazavčara, dva alpska brandl braka, jedan posavski gonič, jedan slovački kopov, jedan istarski oštrodlaki gonič i jedan njemački oštrodlaki ptičar. Većina pasa i njihovih vlasnika članovi su slatinske udruge ili ljubitelji pasa sa slatinskog područja, ali bilo je i onih s osječkoga i donjomiholjačkoga područja.

Devet pasa dobilo je ocjenu odličan, šest je ocijenjeno vrlo dobrim, jedan pas bio je dobar, a tri su dobila ocjenu dovoljan.

– To su ocjene koje su bitne za uzgoj. Ženke s ocjenama dovoljan i nedovoljan ne smiju ići u uzgoj, a mužjaci samo s ocjenama vrlo dobar i odličan mogu u uzgoj. Ocjene dovoljan i nedovoljan dobiju psi koji imaju probleme sa zubalom, a mužjaci i s testisima, i to su psi koji se automatski isključuju iz uzgoja kako zbog nasljednosti u leglima ne bi bilo problematičnih štenaca. Mužjaci ni s ocjenom dobar ne mogu u uzgoj. Ispit prirođenih osobina (IPO) položili su svi psi, što znači da su sposobni za lov, odnosno da imaju osobine koje su im potrebne za lov – pojasnio je sustav ocjenjivanja Martin Bišćan.

U organizaciji manifestacije predsjedniku Bišćanu najviše su pomogli voditelj uzgoja u Kinološkoj udruzi, uzgajivač alpskih brak jazavčara Mario Dušak i blagajnik udruge, uzgajivač ptičara Vlado Horvat. Petar Žarković
Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje