Autoglas
WHAT CAR?

Kia osvojila četiri nagrade na prestižnom natjecanju
Objavljeno 27. veljače, 2024.
Kia Sportage najbolji je obiteljski SUV, a EV6 najbolji električni obiteljski SUV

Kia je na dodjeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobjedu u dvije glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6. Kia Sportage već je drugu godinu zaredom osvojila nagradu za ‘najbolji obiteljski SUV‘. "Kia Sportage nudi udobniju vožnju od konkurenata i na krivudavim cestama zahvaljujući dobrom prianjanju i preciznom upravljanju koje odaje povjerenje. Osim toga korisniku je na raspolaganju pametno opremljena i praktična unutrašnjost koja pruža odgovarajuću visinu vozačeva položaja. Bez obzira na to gdje u vozilu sjedite, dovoljno je prostora za glavu i noge, a Kia Sportage je i ugodno zračna", stoji u obrazloženju žirija.Peta generacija Sportagea predstavljena je početkom 2022. godine, a lani je bio najprodavaniji model Kije u Europi s ukupno 165.354 prodana primjerka.

Dvije godine nakon što je Kia EV6 osvojila glavnu nagradu "Auto godine" revije What Car?, prema mišljenju mnogih još uvijek postavlja mjerila za električna vozila u svojem razredu. Dobila je i nagradu za ‘najbolji obiteljski električni SUV za 2024. godinu‘. EV6 nudi do 528 km dosega s jednim punjenjem po kombiniranom testnom postupku WLTP. Vozači mogu birati između modela s pogonom na stražnje kotače ili na sva četiri kotača, kao u "nabrijanoj" izvedbi EV6 GT, koja od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,5 sekundi. EV6 je vrhunski igrač u europskom rastućem razredu električnih vozila s više od 36.000 prodanih primjeraka u 2023. godini.

Kia EV9 dobila je nagradu za "najbolji električni auto sa sedam sjedala". U toj potkategoriji članovi žirija EV9 su pohvalili zbog njegovih performansi i vrijednosti u odnosu prema konkurentima. EV9 je sada u prodaji u Europi, a pruža bogatu opremu, odvažan i suvremen dizajn te najnovije tehnologije namijenjene električnim vozilima. EV9 sa stražnjim pogonom može s jednim punjenjem prijeći do 563 km, dok izvedbe GT-Line i GT-Line S s jednim punjenjem prelaze do 505 km. Mogućnost punjenja s 800 volti znači da EV9 može iskoristiti veliku snagu jednosmjernog toka i napuniti bateriju od 10 do 80 posto za samo 24 minute.

Milan Bugarić
Nagrada i za vučno vozilo
Četvrti trofej za Kiju je nagrada za vučno vozilo, i to za široku paletu vozila koja omogućavaju vuču, bez obzira na to želite li dizelski, hibridni ili električni automobil. Nekoliko modela ima respektabilne mogućnosti vuče, uključujući Sportage, Sorento, EV6, a sada i EV9, pri čemu on nudi najveći kapacitet vuče do 2500 kg u 4x4 pogonu i s dva motora.

Možda ste propustili...

PRODAJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA GLOBALNO USPORAVA

Ford će pričekati s 2 e-modela

NAJPOZNATIJI HIBRID DOBIO VELIKO PRIZNANJE

Prius ima, iznutra i izvana, najbolji dizajn na svijetu