Svijet
POSREDNIČKE ZEMLJE RADE NA OSLOBAĐANJU TALACA

Primirje neizvjesno, Izrael širi djelovanje, a Hamas traži trajno okončanje rata
Objavljeno 26. veljače, 2024.

Izraelski vojnici i palestinski militanti borili su se i tijekom vikenda, dok posredničke zemlje nastoje pronaći zajednički jezik za mogući sporazum o prekidu vatre kojim bi se oslobodili taoci.No mogućnost primirja je neizvjesna dok Izrael tvrdi da namjerava proširiti svoje djelovanje radi uništavanja Hamasa, a islamistička organizacija i dalje čvrsto ustraje u svom zahtjevu za trajnim okončanjem rata. Stanovnici kažu da su izraelske snage granatirale nekoliko područja Pojasa Gaze i da su tenkovi ušli u Beit Lahiju, a vojnici su se sukobili s militantima u okrugu Zeitoun grada Gaze. Oba mjesta su na sjeveru enklave, koji je osvojen u ranoj fazi izraelske ofenzive. Najmanje 86 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od subote, rekli su bolničari. Izraelska vojska objavila je da je dvoje vojnika poginulo u borbama na jugu Gaze i kako su njezine snage ubile ili zarobile nekoliko palestinskih militanata.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u subotu je sazvao ratni kabinet radi brifinga šefova obavještajnih službi koji su se vratili sa sastanka s katarskim, egipatskim i američkim medijatorima u Parizu o mogućem drugom primirju. Mediji su objavili plan za vraćanje oko trećine od 130 talaca koji su i dalje u Gazi u sklopu šestotjednog primirja koje bi se poklopilo s muslimanskim svetim mjesecom ramazanom. Palestinski dužnosnici kažu kako Hamas inzistira da Izrael u sklopu bilo kakvog sporazuma mora povući svoje snage. Tel Aviv je pak iskazao namjeru da uđe u Rafah. "Radimo na postizanju novog okvira za puštanje naših otetih ljudi, kao i na okončanju uništenja Hamasovih postrojbi", ističe Netanyahu na Facebooku. On želi brzo vladino odobrenje plana za vojnu ofenzivu na Rafah koji će uključivati prisilnu evakuaciju više od milijun raseljenih palestinskih civila koji su se tamo sklonili. To napredovanje prema Rafahu smatra se vrlo problematičnim jer tamo sada živi oko 1,5 milijuna Palestinaca. Većina ih je pobjegla od rata iz drugih krajeva, a u Rafahu žive u bijednim uvjetima, u šatorima ili na ulici.

Njihova evakuacija čini se teško izvedivom jer su ostali dijelovi Pojasa Gaze razoreni ili nemaju potrebnu infrastrukturu za toliki broj ljudi. H
Izraelski predsjednik Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za planove za vojnu ofenzivu na Rafah

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

2

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

3

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno