Novosti
PREDSJEDNIK I OPORBA KRITIZIRALI IZJAVE O EPPO-U

“Pokušaj protjerivanja svih koji bi iz Hrvatske prognali korupciju”
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u petak kako premijer Andrej Plenković do sada nije komentirao kada bi se netko iz Bruxellesa obrecnuo na demokratski izabrane premijere, a sada se čudi kada se njega tiče, poručivši mu kako mora igrati prema pravilima.

Time je komentirao Plenkovićevu izjavu od četvrtka kako je ostao zapanjen jer se glavna europska tužiteljica Laura Kovesi usudila komentirati njegovu izjavu oko istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO-a) te je ustvrdio da je slučaj 3D snimanja nadležnost domaćih organa. "Stalno upozoravam da su deluzije o Bruxellesu i kako to funkcionira dvosjekli mač i ne smije nas zaludjeti, gdje ima raznih galamdžija, šarlatana, birokrata, baš sada se ‘AP‘ odlučio na to okomiti, sad kada je njega dotaknulo", rekao je Milanović. Dodao je kako i on ima svoje dileme oko europskog tužitelja i oko niza "uzurpiranih" funkcija iz Bruxellesa jer zadiru u nacionalnu suverenost, o čemu stalno govori, dok je Plenković "svjetski rekorder u trčanju u zagrljaje tim ljudima, dok ga ne bocnu". "Još bih prihvatio da je on zapanjen, međutim malo je kasno za tu zapanjenost jer pratim godinama što se događa i kad god se netko iz Bruxellesa obrecnuo na neku demokratski izabranu premijerku ili predsjednicu, Plenković je bio mutav, nikada ‘A‘ nije rekao, i sad ga čudi kad se njega tiče", naveo je Milanović. Dodao je kako su napadali premijere koji imaju jači legitimitet od Plenkovića jer si to mogu dopustiti, a ocijenio je i kako je Kovesi vrlo suzdržano Plenkoviću poručila da se ne petlja. "I sad kad tebi ne paše, u trenutku kad si pomislio i ponadao se da si konačno porobio pravosuđe i Državno odvjetništvo, sad se ona javila. Fakat je zapanjen, ne čudi me da je zapanjen. On sebe predstavlja sada kao pravnika i političara, velikog hrvatskog muža. Tko te šiša, frajeru! Jesi to osnovao? Jesi. Igraj po pravilima", poručio je Milanović.

Saborska oporba također je žestoko kritizirala izjavu premijera o glavnoj europskoj tužiteljici, uz ocjenu da je nervozan jer ne može kontrolirati istrage EPPO-a. Davorko Vidović (Socijaldemokrati) ocijenio je kako agresivna izjava premijera upućena glavnoj europskoj tužiteljici, kao i izjava Plenkovićeva odabranika za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića da nam EPPO ne treba, upućuju na sustavni pokušaj da se iz Hrvatske protjeraju svi oni koji bi proganjali korupciju, a nisu pod direktnom kontrolom Vlade. Mirela Ahmetović (SDP) ističe da su zapanjeni kojom lakoćom Andrej Plenković prijeti glavnoj europskoj tužiteljici, a prijetio je jer je taknula u kriminalno gnijezdo njegove omiljene ministrice. Sandra Benčić (Možemo!) smatra da je Plenković napao europsku tužiteljicu jer je zastrašen od mogućnosti istrage oko Geodetskog fakulteta i umiješanosti ministrice kulture, ali i zbog izborne kampanje. I Nikola Grmoja (Most) naglašava da se vidi nervoza kod Plenkovića u vezi s istragom u Ministarstvu kulture i vezano uz ministricu Obuljen.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić komentirao je raspravu oko premijerovih izjava u vezi s nadležnosti EPPO-a u istrazi povezanoj sa slučajem na Geodetskom fakultetu u sklopu koje su rađeni izvidi i u Ministarstvu kulture. "Ako je tamo došlo do nezakonitosti, korupcije i kriminala, to je nadležnost DORH-a i Uskoka. To što tvrdimo da to nije posao EPPO-a, time ne želimo poslati poruku da se tamo bilo što zaustavi, nego da o tome odlučuje onaj koji je u ovoj državi za to nadležan", poručio je Bačić. H/D.Pav.
Možda ste propustili...