Crna kronika
KIBERNETIČKI KRIMINAL U RAPIDNOM PORASTU

Kriptovalute im uzele eure
Objavljeno 24. veljače, 2024.
Najnovije su žrtve dvije 70-godišnje Osječanke, koje su ostale bez 1600 eura

Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je u petak o prijevarama dviju 70-godišnjakinja s područja Osijeka. Nepoznate su osobe, od 6. listopada prošle do 7. veljače ove godine, zlorabile račune i bankovne podatke dviju žena tako što su ih lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja u dionice i kriptovalute dovele u zabludu, zbog čega su na račun nepoznatih počinitelja uplatile ukupno oko 1600 eura.U četvrtak su prijavljene dvije računalne prijevare i u Policijskoj postaji Vinkovci. I u ovom slučaju preverene su dvije žene. Policiji je 48-godišnjakinja prijavila da je na mobitel primila SMS s poveznicom za unos podataka i uplatu dostave u svrhu preuzimanja paketa. Nakon što je upisala svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice, netko je s njezina bankovnog računa isplatio nekoliko stotina eura. Nadalje, 87-godišnjakinja je prijavila da joj je nepoznata osoba, koristeći njezinu bankovnu karticu, s računa isplatio nekoliko stotina eura. U svim ovim slučajevima žrtve su naknadno prijevaru i gubitak novca prijavile policiji. Policija provodi kriminalistička istraživanja u cilju otkrivanja počinitelja protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu, i koja će se automatski aktivirati ako ih otkriju.

Kibernetički kriminal višestruko je povećan posljednjih godina, a šteta koju zbog toga trpe pojedinici i tvrtke mjeri se u desetcima, pa i stotinama milijuna eura. Kako bi suzbili kriminal ove vrste, nužna je suradnja policija iz više država, jer lopov može djelovati iz bilo kojeg kutka planeta, treba samo kvalitetnu internetsku vezu. Iz policije stoga upozoravaju građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare.

- Naučite prepoznati lažni e-mail i lažnu web-stranicu. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, nego ih odmah obrišite. Također, svakako upozorite prijatelje, znance, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih. Pazite komu dajete i gdje unosite podatke s vaše kartice! Savjete kako se zaštititi od različitih internetskih prijevara možete pronaći na web-stranici “Web heroj”. Preventivnu kampanju “Web heroj”, pod sloganom “Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba” provodi Ministarstvo unutarnjih poslova kako bi se građani upozorili na opasnosti i mjere prevencije od kibernetičkog kriminala. Kampanja “Web heroj” ima za cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela. U svakom slučaju, budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom prijevare, o tome odmah obavijestite policiju - poručuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana