Osijek
KIPARSKE RADIONICE U MSO-U

Autoportreti od gline
u formi - karikature
Objavljeno 24. veljače, 2024.
Zajedno su istražili izložbu Zbirka skulptura i natpisa, učili o osnovama kiparstva i tehnikama oblikovanja gline

U Muzeju Slavonije Osijek (MSO) za vrijeme drugog dijela zimskih školskih praznika organizirane su zimske kiparske radionice za djecu i mlade. Od srijede, 21. veljače, do petka, 23. veljače, Muzej je bio domaćin mladim umjetnicima u dobi od osam do 17 godina.Poticaj za ovu radionicu bila je izložba Zbirka skulptura i natpisa, koja je upravo izložena u MSO-u, a njezin je autor viši kustos Grgur Marko Ivanković, voditelj Zbirke skulptura i natpisa.

- Zajedno smo istražili izložbu Zbirka skulptura i natpisa, naučili više o osnovama kiparstva i tehnikama oblikovanja gline - kaže Denis Detling, viši kustos pedagog u MSO-u.

Upoznaje nas s voditeljima radionice. Oni su Sara Muharemi i Nikša Borovac, studenti pete godine Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, smjer kiparstvo, a program koji su pripremili za djecu i mlade realiziraju u suradnji s višim kustosima pedagozima MSO-a.

- Modeliranje u glini pomaže u jačanju samopouzdanja, jača koncentraciju i pomaže u razvoju komunikacijskih vještina. To je proces u kojem djeca mogu griješiti, započeti ispočetka i završiti svoje malo remek-djelo u glini - kaže Detling, a njegove riječi potvrđuju Sara i Nikša.

- Svaki je dan drukčiji. Jedan dan radimo plitki reljef, drugi dan malu plastiku, a rad traje dva sata. Djeca izrađuju portrete i biste od gline i uživaju u tome. Od njihovih radova napravit ćemo izložbu u ožujku - objašnjava Sara.

- Imamo 12 djece svaki dan, jer je broj polaznika ograničen. To su učenici osnovne i srednje škole, a oni stariji, srednjoškolci, zainteresirani su za upis na našu Akademiju - dodaje Nikša.

Naši mladi sugovornici, studenti, jako su zadovoljni, jer njima je to dobra praksa, a polaznici su motivirani, vrijedni i talentirani. Potvrđuju nam to djevojčice Petra i Matea, koje se vole likovno izražavati. "Ovo je dobra prilika da se za vrijeme zimskih praznika zabavimo", kažu djevojčice. One i druga djeca i mladi izvrsno su se zabavljali izrađujući od gline svoje autoportrete, ali u formi karikuture. A kako to rade pravi umjetnici, mogli su vidjeti razgledajući autoportret Oskara Nemona, koji je sastavni dio ove izložbe.

Radionice su organizirane u sklopu programa Doktori za baštinu voditeljice Jesenke Ricl, više kustosice pedagoginje.

Vesna Latinović
Prilagođavaju se aktualnim događajima
“Radionice su naša tradicija, a nastojimo ih prilagoditi aktualnim događajima. Primjerice, imat ćemo radionice Ususret Uskrsu na kojima će djeca šarati jaja tradicionalnim tehnikama. Tu su i događanja za djecu u sklopu Osječkog ljeta kulture, kao i tradicionalne radionice za advent koje organiziramo gotovo cijelo desetljeće. Osim toga, naše radionice prate naše izložbe, a organiziramo i popratna događanja, poput predavanja autora izložbe i vodstva kroz aktualnu izložbu, što je također dobro prihvaćeno od naše publike”, kaže Denis Detling, viši kustos pedagog.

Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

MJESEC PROIZVODA NA BAZI ŽITARICA NA PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOM FAKULTETU

Okrugli stol "Žitarice bez glutena"