Kultura
U ŽUPANJI 29. VELJAČE - 3. OŽUJKA

2. Slavonski KaFe s pet sjajnih predstava
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Cilj Festivala je održivost kazališta u Slavoniji, povezivanje, suradnja i njihova prepoznatljivost na kazališnoj karti RH

Sve je spremno za 2. Festival slavonskih kazališta - Slavonski KaFe, koji će trajati od 29. veljače do 3. ožujka. Domaćin mu je Gradsko kazalište "Joza Ivakić" Vinkovci, ali će se zbog obnove vinkovačkog kazališta održati u dvorani Mladost u Županji, uz veliku pomoć Gradskog amaterskog kazališta (GAK) Županja.Podrška Ministarstva


U povodu toga je u originalnom ambijentu kuće za odmor "Šokačka lady" u Županji održana konferencija za novinare i predstavljen program Festivala, tijekom kojega će biti odigrano pet vrhunskih predstava. Vladimir Andrić, ravnatelj GK "Joza Ivakić", zahvalio je Županjcima na velikoj pomoći u organizaciji. Ravnateljica GK Požega Valentina Neferović podsjetila je da su upravo oni lani bili organizatori i domaćini 1. Slavonskog KaFea.

- Cijela ideja nastala je upravo s ciljem povezivanja slavonskih profesionalnih kazališta u jednu mrežu i razvijanja kazališta u Slavoniji, s ciljem poticanja publike, suradnje, povezivanja i jačanja slavonskih kazališta na kazališnoj karti Hrvatske - istaknula je. Cijelu je priču, napomenula je, podržalo i Ministarstvo kulture i medija RH, što im jako puno znači.

- Ideja je da se u Festival uključuju i ostala kazališta na području Slavonije, ne moraju nužno biti profesionalna. Njihovo zajedništvo i suradnja ogledaju se i u koprodukcijskim predstavama, koje Ministarstvo sve više potiče, ali i u drugim oblicima suradnje - dodala je Neferović i posebno istaknula osječku akademiju, koju također namjeravaju uključiti u cijelu priču.

Nazočne su pozdravili i Tomislav Pintarić, ravnatelj Kazališta Virovitica, izrazivši nadu da će se Festivalom otvoriti i mogućnost stvaranja novih profesionalnih kazališta. Predsjednica GAK-a Županja Snježana Puljić izrazila je iznimno zadovoljstvo što su se kao amatersko kazalište uspjeli "ugurati među takvu elitu", što im je, naglasila je, velika čast, kao i to što je i njihova predstava uvrštena u program ovogodišnjeg KaFea. Ivica Lučić iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku zadovoljno je poručio kako je najvažnije da Slavonski KaFe ide dalje.

- Jedino smo dječje kazalište u ovom skupu, ali ipak pripadamo u to društvo. Surađivali smo i prije ovog festivala, ali on daje lijepu nadgradnju i mogućnost da se u skoroj budućnosti broj od pet kazališta koja na njemu sudjeluju poveća, čime ćemo dobiti i kvantitetu i kvalitetu slavonskog teatra - zaključio je Lučić.

Bogat program


Festival je natjecateljskog karaktera, a uz svestranog kazalištarca, redatelja i scenarista Marka Sabljakovića članovi žirija su Zrinka Turalija, urednica za kulturu HRT-a, i kazališni kritičar Tomislav Čadež. Sabljaković je izrazio veliko zadovoljstvo i čast na pruženoj prilici i povjerenju.

- Uvjeren sam da ćemo gledati izvrsne kazališne predstave. Drago mi je što je to ove godine u Županji jer se Slavonski KaFe treba širiti i amaterskim kazališnim produkcijama, koje su na području Slavonije toliko snažne - istaknuo je.

U prilog tome naveo je i činjenicu da je predstava "Vlak u snijegu" GAK-a Županja lani pobijedila u snažnoj konkurenciji državne smotre hrvatske pučke drame u Murskom Središću. Prošle je godine i predstava "Pljusak", nastala u koprodukciji županjskog i retkovačkog amaterskog kazališta, pobijedila na 63. državnom festivalu kazališnih amatera u Vodicama. Naglasio je da na području Slavonije postoje izvrsna i nagrađivana profesionalna, ali i amaterska kazališta, koja zaslužuju da se na ovakvom festivalu ujedine.

Na 2. KaFeu sudjeluju slavonska kazališta sa svojim najboljim predstavama iz prošle kazališne sezone. U četvrtak, 29. veljače, u 20 sati Festival otvara Kazalište Virovitica s predstavom "Budala za večeru", a dan poslije na programu je predstava "Vlak u snijegu" GAK-a Županja. Članovi DK Branka Mihaljevića iz Osijeka 2. ožujka će u 11 sati odigrati predstavu "Lav koji nije znao pisati", a u 20 sati GK "Joza Ivakić" Vinkovci izvest će predstavu "Emigranti".

Slavonski KaFe će, 3. ožujka, zatvoriti Gradsko kazalište Požega s predstavom "Slučaj maturanta Wagnera".

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

U GALERIJI “RAČIĆ”

Milićeva izložba “Japetdrom”

JEDAN OD NAJČITANIJIH HRVATSKIH PROZAISTA

Ferić zatvorio 23. FEKP

KREŠIMIR BATINIĆ - OSJEČANIN RAVNA “PRODANOM NEVJESTOM”

Smetanina me opera kupila još prije gotovo 30 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

2

PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije

3

KREŠIMIR BATINIĆ - OSJEČANIN RAVNA “PRODANOM NEVJESTOM”

Smetanina me opera kupila još prije gotovo 30 godina