Regija
NAJVAŽNIJE PRIZNANJE

Siniša Brlas dobio je nagradu struke - “Ramiro Bujas”
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Kao stručnjak za ovisnosti i skrb o mentalnom zdravlju poznat je i izvan granica naše zemlje
VIROVITICAHrvatsko psihološko društvo, koje više od 70 godina okuplja hrvatske psihologe, svake druge godine nagrađuje psihologe koji daju osobito vrijedan doprinos psihologiji kao struci i njezinoj društvenoj afirmaciji. Posebno zaslužnim psiholozima od 1979. godine dodjeljuje se Nagrada "Ramiro Bujas", koja je dobila ime po utemeljitelju suvremene hrvatske psihologije, i to je najvažnija nagrada na području psihologije.Ove je godine tu nagradu dobio profesor Siniša Brlas, psiholog koji svoju karijeru gradi u Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji, a kao stručnjak u području psihologije ovisnosti i skrbi o mentalnom zdravlju prepoznat je i izvan granica naše zemlje. Nagrada je profesoru Brlasu uručena na svečanosti u povodu početka obilježavanja 17. tjedna psihologije u Hrvatskoj u hotelu Dubrovnik u Zagrebu, a sastoji se od nagradne plakete, medalje i diplome. Tom je prilikom profesor Brlas održao i predavanje o temi "Psihologija u proaktivnoj skrbi o mentalnom zdravlju – jesmo li prepoznali prostor za djelovanjem?".

Nakon svečanosti održana je i zagrebačka promocija sveučilišnog nastavnog priručnika Filozofskog fakulteta u Osijeku "Psihologija u skrbi za mentalno zdravlje" autora Gorke Vuletić, Siniše Brlasa i Ene Kantor. Podsjetimo, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, Društvo psihologa Osijek, Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora organizirali su nedavno u Osijeku X. međunarodni skup "Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici". Na tom jedinom tematskom skupu u regiji posvećenom prevenciji, koji se održava svake druge godine, profesor Brlas stručnoj je javnosti predstavio projekt "Suradnjom do trijeznog suživota", koji je tijekom 2022. i 2023. godine proveden u Virovitičko-podravskoj županiji, a predstavljen je i novi sveučilišni nastavni priručnik "Psihologija u skrbi za mentalno zdravlje".

– Prevencija ovisnosti složen je sklop mjera i postupaka, s jedne strane usmjerenih dokidanju veza između rizičnih činitelja i nepoželjnih ovisničkih ponašanja, a s druge strane usmjerenih osnaživanju veza između zaštitnih činitelja i (samo)zaštitnih ponašanja. Stoga je razmjena iskustava stručnjaka od osobite važnosti u transferu znanja i iskustava, a ovo sudjelovanje pokazuje kako se u Virovitičko-podravskoj županiji provode preventivni programi koji su primjer dobre prakse u području prevencije ovisnosti i skrbi o mentalnom zdravlju – osvrnuo se na osječki međunarodni skup prof. Brlas.

Siniša Brlas je voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-a i voditelj većine projekata i programa prevencije ovisnosti u svojoj županiji.

Petar Žarković
Dobitnik niza priznanja za stručan rad
Siniši Brlasu ovo nije prva nagrada, dobitnik je također visokog priznanja Hrvatskog psihološkog društva “Marulić: Fiat Psychologica” za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije, priznanja Ministarstva pravosuđa RH za suradnju s probacijskim sustavom te Psihologijske nagrade Zlatni grb Hrvatskog psihološkog društva za stručni rad i osobito vrijedan doprinos razvitku psihologije kao struke.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura