Svijet
NIZOZEMAC FAVORIT

Rutte novi glavni tajnik NATO-a?
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Nizozemski premijer Mark Rutte osigurao je potporu dvije trećine zemalja NATO-a da vodi vojni savez kasnije ove godine, rekla su dva viša dužnosnika za Politico.

"Nakon vrlo intenzivnih rasprava među saveznicima, sada smo došli do točke kada je više od 20 članica NATO-a spremno podržati premijera Ruttea kao sljedećeg glavnog tajnika", rekao je neimenovani dužnosnik NATO-a. Rutte, koji je vodio kampanju za tu dužnost od studenoga, jedini je kojeg su predložile vlade 31 članice Saveza, kaže. Prema pravilima NATO-a, o glavnom tajniku mora se odlučiti konsenzusom, što znači da Rutte još uvijek mora dobiti potporu svih preostalih zemalja. Rasprave još "nisu konačne", ističe, ali "postoji sve veći zamah iza njegove kandidature".

Raste pritisak na članice NATO-a da odobre Ruttea prije samita čelnika u Washingtonu u srpnju. On bi zamijenio Jensa Stoltenberga, koji je na čelu NATO-a od 2014. godine. Američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith rekla je prošlog tjedna kako bi saveznici trebali težiti "završetku procesa odabira vjerojatno u prvom tromjesečju ove godine". Drugi visoki dužnosnik NATO-a potvrdio je da je još desetak zemalja suzdržano oko potpore Rutteu, i to zbog raznih razloga. Turska je zahtijevala da Rutte ne favorizira zemlje članice EU-a u NATO-u, navodi Bloomberg. Mađarska ima dugogodišnje nesuglasice s Rutteom zbog njegovih oštrih kritika demokratskog nazadovanja zemlje. Ostaje nejasno podupiru li baltičke zemlje Ruttea, s obzirom na njihovo inzistiranje na većoj političkoj potpori ukrajinskom putu k NATO-u. Estonska premijerka Kaja Kallas izrazila je pak interes za čelnu funkciju u NATO-u u studenome, ali dužnosnici kažu da ona nije u kombinaciji jer nije objavila kandidaturu. Isto vrijedi i za ministra vanjskih poslova Latvije Krišjanisa Kariņša, koji je prošle godine imao malu medijsku turneju da ispita stanje. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana