Tehno
IGRALI SMO: HELLDIVERS 2

Zaron do pakla i natrag u odličnoj pucačini
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Željni ste dobre pucačine i zabave? Ovo je igra koju onda jednostavno morate zaigrati, dostupna i za PC i za PS5
Možda mlađe generacije to ne znaju, no nekada davno, kada je autor ovih redaka bio tinejdžer, da bi se s ekipom igrala bilo koja igra u pravom multiplayeru, morali smo se fizički okupiti, donijeti svatko svoje računalo, razvući mrežu (povezati svako računalo s LAN kabelom na switch) i potom uživati satima i satima. Najčešće sam s ekipom igrao Quake III Arenu, a upravo su me Helldivers 2 nostalgično podsjetili na te dane (za koje priznajem da mi ponekad nedostaju). Ekipna pucačina danas ne zahtijeva prenošenje računala i monitora k nekom iz ekipe tko može ugostiti sve (ja sam čak bio i privilegiran jer sam za to doba imao rijetko viđen prijenosnik), nego igrati možete online i s ljudima koje čak i ne poznajete. O.K., neće biti one popratne komponente da netko od ekipe gubi živce i viče na kolegu koji ga je iznevjerio ili klicanja ekipe koja vodi, a sve skupa popraćeno je dobrom klopom i pićem, no zabava je na tom tragu. U redu, dosta nostalgije, idemo na recenziju.

Nastavak


Helldivers 2 nastavak je već poznatog naslova Helldivers. Ako ste pretplatnik PS Plusa, onda ste prvi dio mogli čak i besplatno igrati kada je bio ponuđen. Bio je to twin-stick shooter koji nas je ugodno iznenadio, ubacivši nas u akciju s originalnom ptičjom perspektivom. Očito, nismo bili jedini oduševljeni, jer je Sony odlučio financirati nastavak, Helldivers 2, s većim proračunom. Helldivers 2 je u usporedbi s prethodnikom punokrvna pucačina iz trećeg lica s eksplozivnom akcijom, šarenom grafikom i dozom Starship Troopersa, posebno u dizajnu protivnika.

Priča nas vodi u totalitarni režim na Super Zemlji koji želi proširiti "demokraciju" na susjedne sustave. Međutim, neprijatelji poput nepopustljivih kukaca i robotizirane "nacije" ne žele prihvatiti slobodu. Tu ulaze Helldiversi, vojnici u četveročlanim timovima, čisteći planete od stranog utjecaja. Unatoč prizemnom humoru, savršeno uklopljenom u stil igre i okruženje, igra nudi dubinu ispod naizgled jednostavnog gameplaya.

Za ekipuSvaki planet donosi različito okruženje s promjenjivim faktorima, poput vremena, što utječe na pristup zadatcima. Rješavanje zadataka na nižim razinama otključava teže izazove, pridonoseći kaotičnoj atmosferi. Sustav napretka ne ovisi o klasama, nego o otključavanju dodataka i oružja, omogućujući prilagodbu opreme prije svake misije.

Oružje i streljivo dostavljaju se kapsulama, što zahtijeva oprez prilikom pozivanja podrške. Igranje u timu je preporučljivo, a ponovno pozivanje suboraca dodatno olakšava izazove. Iako su neki od igrača prijavljivali određene tehničke probleme početnih dana Helldiversa 2, mi ih nismo iskusili, a igru smo zaigrali i na PC-ju i na PS5 konzoli. Igra pruža zabavno iskustvo, a njezina "live" komponenta obećava dodatne sadržaje u budućnosti.

Marin Režić

Ocjena: 85
Dojam: Pucačina s dobrim starim manirama koja će vas zabaviti i držati vas satima uz PC ili PS5. Iako to nećete očekivati, igra će u vama probuditi taktiziranje, planiranje i iznova vas privući da "zaronite u pakao".

Najčitanije iz rubrike