TvObzor
NA HTV1 GLEDAMO BRITANSKU MINISERIJU “BEZ DAHA”

Tajne, laži i strasti u svijetu glamura
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Medicinskim sestrama životni je cilj udati se za šarmantne liječnike i postati vjerne žene. Tako je bar u teoriji

Tajne, laži i strasti kovitlaju se u glamuroznom i elegantnom svijetu ranih 60-ih godina 20. stoljeća u britanskoj seriji “Bez daha”, čija se prva epizoda prikazuje u subotu, 24. veljače, na HTV1 u 17.30.Britanija je na pragu revolucije u 60-ima: seks, droge i The Rolling Stonesi tek će se dogoditi. Ali u tome trenutku, 1961., još vladaju stari odnosi snaga, a etiketa nameće pravila ravna onima iz doba Jane Austen. “Bez daha” pripovijeda o svijetu prije kontracepcijske pilule i prije legalizacije pobačaja. Iako je riječ o povijesnoj drami, ona svoje povijesno ruho nosi lepršavo.

Utemeljena na životima skupine liječnika i medicinskih sestara, serija zaranja u začarano doba. Rezistencija na antibiotike dogodit će se tek za pola stoljeća, sve blista, žene se prelijepo odijevaju, a muškarci su, pretežno, naočiti.

Postoje dvije odvojene klase: liječnici gore (doslovno i preneseno) i medicinske sestre dolje. Sve i svatko ima svoje mjesto. Medicinskim sestrama životni je cilj udati se za šarmantne liječnike i postati vjerne žene koje će kod kuće čekati marljive muževe. Tako je bar u teoriji jer ispod površine vrije skrivena frustracija: laži, prijevare i tajne koje peku savjest.

Otto i Elizabeth na čelu su te skupine i o svom braku skrivaju tajnu koja bi im mogla razoriti život. Angela i Jean skrivaju da su sestre koje se karakterom razlikuju kao nebo i zemlja, ali u dubini duše čvrsto su povezane, bore se da održe privid i skrivaju “sramotnu” istinu o oboljelom ocu Montyju i zagonetku Angelina nestalog muža. Richarda društvene konvencije prisile da se oženi zanosnom Jean, koja i ne sluti u što se upustila.

Odnos Lily i Charlieja naoko je mnogo idiličniji, ali kako se radnja raspleće, dijete koje bi upotpunilo njihov svijet nikako da stigne. U bolnici je Otto izvanredno sposoban i svi mu se dive. Jedan od onih karizmatičnih kirurških velikana, autoritet stapa sa šarmom, dok se Charlie, njegov anesteziolog, ubraja među optimiste koji su vječno na mukama, a Richard je mladi i opasno ambiciozni pretendent.

Svojim pacijentima i medicinskim sestrama ti su muškarci bogovi. Rade na Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo gdje se očitavaju posljedice restriktivnih konvencija i seksa. Poprište je to stvarnih moralnih dvojbi, oštro zacrtanih zakonskih granica i posve drugih pravila za neke druge ljude.

Autori miniserije originalnog naslova “Breathless” su Paul Unwin i Peter Grimsdale, a glume Jack Davenport (Otto Powell), Natasha Little (Elizabeth Powell), Catherine Steadman (Angela Wilson), Oliver Chris (Richard Truscott), Shaun Dingwall (Charlie Enderbury), Zoe Boyle (Jean Meecher), Joanna Page (Lily Enderbury), Iain Glen (inspektor Ronald Mulligan), Ronny Jhutti (dr. Mehta) i Holli Dempsey (Maureen Mulligan). D. Miklić
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

2

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

3

MLADI GLAZBENIK JOSIP PALAMETA

Objava albuma nikad nije bila bliža, što me raduje i ohrabruje da idemo još jače