Novosti
NACIONALNA NAKNADA ZA STARIJE OSOBE

Novih je korisnika 2,5 tisuća, najviše u Slavoniji i Baranji
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Prihodovni cenzus 1. siječnja povećan je sa 120 na 300 eura po članu kućanstva

Od dvije i pol tisuće novih korisnika nacionalne naknade za starije osobe, koliko ih je to pravo ostvarilo od početka ove godine, četrdeset posto ih je s područja pet slavonskih županija.Novi uvjeti


Vidljivo je to iz podataka koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podsjetimo da je 16. veljače započela isplata nacionalne naknade za siječanj.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od deset godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. To je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, primjerice da nije korisnik mirovine ni osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

S modelom ove svojevrsne nacionalne mirovine krenulo se 2022. godine kako bi se pomoglo osobama koje nemaju pravo na mirovinu i ne ostvaruju prihode. Uveden je tada cenzus prema kojemu pravo na ovu naknadu imaju osobe ako prihod po članu domaćinstva ne prelazi 120 eura. Tada je pravo na naknadu ostvarilo nešto više od sedam tisuća naših sugrađana.

Izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe koje su na snagu stupile od 1. siječnja ove godine uvedeni su "labaviji" uvjeti za stjecanje ovog prava. Tako je prihodovni cenzus povećava sa 120 na 300 eura po članu kućanstva, a uvjet od 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske smanjuje se na deset godina. Povećan je i iznos naknade na 150 eura mjesečno. To znači da je tijekom siječnja pravo na prijavu ostvario veći broj građana. Koliko ih je to pravo i zatražilo pitali smo središnji ured HZMO-a.

“Nacionalnu naknadu za starije osobe za siječanj dobit će 9803 korisnika. Od tog broja 71,87 posto su žene, a 28,13 posto je muškaraca. Za nacionalnu naknadu osigurano je 1.294.610 eura iz državnog proračuna. U odnosu prema prosincu 2023. godine, kada je nacionalnu naknadu za starije osobe primilo 7278 korisnika, u isplati nacionalne naknade za siječanj 2024. (isplata je krenula u veljači) bilo je 9803 korisnika, odnosno 2525 korisnika više", navodi HZMO.

Ustupili su nam i podatke za svih pet slavonskih županija, iz kojih je vidljivo kako je veliki broj korisnika s područja istočne Hrvatske. Ukupno je novih primatelja starosne mirovine 1136, najviše ih je s područja Vukovarsko-srijemske (341 korisnik) i Brodsko-posavske (333), a najmanje s područja Požeško-slavonske - 74 nova korisnika. Pojedinačno je najveći broj korisnika (stari plus novi) u Osječko-baranjskoj županiji. Tako je ukupni broj primatelja ove naknade u istočnoj Hrvatskoj 3312.

Račun ili pošta


U HZMO-u napominju kako se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada tijekom godine, i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a (prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva), preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani. Dovoljno je ispuniti zahtjev dostupan na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Pravo na nacionalnu naknadu pripada osobi od dana podnošenja zahtjeva, a ovo je ujedno i odgovor na pitanje našeg čitatelja, novog korisnika naknade, koji nam se požalio kako je umjesto očekivanih 150 eura - dobio tek 40. On je prijavu podnio 23. siječnja, pa je onda, kažu u HZMO-u, za preostale dane tog mjeseca dobio razmjerni udio naknade. Naravno, svaki sljedeći mjesec naknadu će dobiti u punom iznosu.

HZMO podsjeća i kako pravo na naknadu korisniku mirovine pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Isplata naknade ide preko računa otvorenog u poslovnoj banci ili preko pošte. Od 9803 korisnika nacionalne naknade za siječanj je preko pošte isplaćena naknada za 1425 korisnika.

Dario Kuštro
NOVI KORISNICI U SLAVONSKIM ŽUPANIJAMA

 

U Osječko-baranjskoj županiji u isplati za siječanj 2024. (905 korisnika) u odnosu prema prosincu 2023. (611) bila su 294 korisnika više.U Vukovarsko-srijemskoj županiji u isplati za siječanj 2024. (895 korisnika) u odnosu prema
prosincu 2023. (554) bio je 341 korisnik više.U Požeško-slavonskoj županiji u isplati za siječanj 2024. (274 korisnika) u odnosu prema prosincu 2023. (227) bilo je 47 korisnika više.U Virovitičko-podravskoj županiji u isplati za siječanj 2024. (456 korisnika) u odnosu prema
prosincu 2023. (335) bio je 121 korisnik više.U Brodsko-posavskoj županiji u isplati za siječanj 2024. (782 korisnika) u odnosu prema prosincu 2023. (449) bila su 333 korisnika više.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga