Crna kronika
KRAĐE U VUKOVARSKOM KRAJU

Iz dvije su kuće ukradeni novac i razni predmeti
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Provalnici nerijetko iskorištavaju neopreznost građana koji znaju ostaviti otključana vrata

Krađe i provale učestala su pojava, a lopovi ulaze u domove građana kada su i oni u njima. Samo u ponedjeljak policajcima su prijavljene dvije krađe iz kuća u Vukovaru. U jednoj je krađi lopov iskoristio neoprez 85-godišnjakinje te iz kuće ukrao novac i druge vrijednosti, a u drugoj su krađi iz nenastanjene kuće 51-godišnjaka ukradeni razni predmeti.S ciljem prevencije provala i krađa policajci savjetuju građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite.

- Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili rođacima, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu. Ne ostavljajte pokraj kuće predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom montiranom u ravnini s vratima, a ne izbočenom te i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Na kućama su česte mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima, pa ugradite dodatnu zaštitu. Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem - savjetuju građanima iz PU vukovarsko-srijemske.

Iz policije podsjećaju građane da ne drže novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem, jer lopovi znaju da ondje treba tražiti. Isto tako, nemojte razglasiti "na sva zvona" da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu, a imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.

Ako će vaš dom duže vrijeme biti prazan zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da ne pričate svima da nekamo putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama. Novac i dragocjenosti ne ostavljajte u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja) te fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaženja. I da, ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača.

Sandra Lacić
NE BACAJTE “MAMCE” PRED LOPOVE
Organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić kada ste odsutni, jer gomilanje pošte i reklamnih letaka je kao zeleno svjetlo za lopove. Ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren “slobodan”. Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja i ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete. Ako vam se i uza sve samozaštitne mjere dogodi da budete žrtva provale i krađe, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području kojem se nalazi vaš dom - kažu iz policije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi