Osijek
PUTNICA: LADA BUZUK BARTOWSKI, ODREDIŠTE: VIJETNAM (2. DIO)

Zemlja Južnih Vjetrova još je autentična, ali ipak požurite - gospodarstvo joj raste nezaustavljivo!
Objavljeno 22. veljače, 2024.
FASCINANTNA priroda, veličanstvene plaže, bogat izletnički program, moderni udobni hoteli i nevjerojatna ljubaznost prema putnicima - ne može se svaka zemlja pohvaliti takvim skupom turističkih prednosti

Vezani članci

PUTNICA: LADA BUZUK BARTOWSKI, DESTINACIJA: VIJETNAM (I. DIO)

Apokalipsa na cestama, hipnotizirajuće beskrajna rižina polja, očaravajuća iskustva i carstvo mistike

Ako tražite epske avanture, jedinstvena iskustva, ukusnu hranu i drevne povijesne znamenitosti, Vijetnam je mjesto za vas. Vijetnam je slikovita zemlja sa živopisnom prirodom, zadivljujućim planinama, nevjerojatnom hranom, bogatom poviješću i mističnosti koja mami pustolove da ga posjete. Vijetnam, ili Zemlja Južnih Vjetrova, prekrasno je odredište za istraživanje.Ima sve


Vijetnam je do danas sačuvao svoju izvornu kulturu i tradiciju, istovremeno mnoge stvari u ovoj zemlji nama mogu izgledati (bolno) poznate - od crvenih zastava do pionira s maramama - ali socijalizam ne sprječava Vijetnam da bude vrlo atraktivna turistička destinacija. Fascinantna priroda, veličanstvene plaže, bogat izletnički program, moderni udobni hoteli i nevjerojatna ljubaznost prema putnicima - ne može se svaka zemlja pohvaliti takvim skupom turističkih prednosti, ali Vijetnam ima sve.

Većina Vijetnamaca ignorira glavne svjetske religije i prakticira tradicionalni kult predaka. Njegovi sljedbenici vjeruju da su predci na neki način magično uključeni u život svojih potomaka, te stoga štuju svoje preminule pretke. Prema popularnoj lokalnoj legendi, Vijetnamci su potomci zmajeva cara Lac Longa i vilinske ptice Au Ko, koji su se jedno u drugo zaljubili nezemaljskom ljubavlju.

Socijalistička Republika Vijetnam država je u jugoistočnoj Aziji, između Kine, Tajlandskog, ili Sijamskog, zaljeva, Laosa i Kambodže, te ima više od 80 milijuna stanovnika. Tijekom povijesti sjeverni je Vijetnam bio dva stoljeća pod vladavinom Kine, uređen kao kineska provincija. Južni je Vijetnam bio u sastavu Kmerskoga Carstva, sa središtem u delti rijeke Mekong, a središnji je Vijetnam bio dio kraljevstva Čampa. U drugoj su polovini 19. stoljeća Vijetnam zauzeli Francuzi i pretvorili ga u koloniju, te spojili s Kambodžom i Laosom u Francusku Indokinu. Godine 1930. osnovana je Komunistička partija Indokine, na čelu s Ho-Ši-Minom. U Ženevi je 1954. bio postignut međunarodni sporazum o privremenoj podjeli Vijetnama sa 17. paralelom kao crtom razgraničenja, na sjeveru je održan DR Vijetnam, Sjeverni Vijetnam, a na jugu Država Vijetnam, Južni Vijetnam. Sjedinjene Američke Države angažirale su se u Južnom Vijetnamu kako bi spriječile širenje komunizma sa sjevera. Nakon pobjede Sjevernog Vijetnam Amerikanci su se povukli, a taj je sukob loše utjecao na ugled SAD-a.

Hanoi - staro i novo


Hanoi je grad od deset milijuna stanovnika koji su cijeli dan i cijelu noć na ulicama, jedna velika zbrka, vlaga, vrućina, gužva, konfuzija, tutnjava, kakofonija zvukova, svi trube, galame, razgovaraju međusobno dok se voze, razgovaraju na mobitel... Hanoi je grad koji je mješavina starog i novog, taj sofisticirani i dinamični azijski grad s jedinstvenom francuskom aromom neće ostaviti ravnodušnim nikoga. Uređenost novih četvrti ravnopravna je najnaprednijim gradovima svijeta, zadivljuju mnoštvom veličanstvenih nebodera i modernih građevina. Mene je puno više od stasitih nebodera, kakvih ima u svakom megalopolisu, zanimao stari dio grada. Stari je dio nepregledan splet uskih ulica, tradicionalnog izgleda, s niskom francuskom kolonijalnom arhitekturom, zbog čega ga i zovu Francuskom četvrti, a svaka ulica predstavlja jedan zanat, točnije svih 36 ulica već je sedam stoljeća cehovski ustrojeno. Tako se u jednoj ulici proizvode i/ili prodaju samo cipele, u jednoj su samo umjetničke slike, onda ulica u kojoj su samo metaloprerađivačke radnje, pa ulica samo za nakit, ulica s lijekovima tradicionalne medicine..., nastavite niz, što god vam padne na pamet, jer ulica u kojoj se baš to prodaje sigurno postoji.


Moderni glavni grad Hanoi nije poznat samo po povijesnim peripetijama borbe za nezavisnost, slavu su mu donijela arhitektonska remek-djela kao što je Turtle Temple, koji se nalazi u sredini jezera Joan Kiem - "Jezeru vraćenog mača". Prema legendi, kornjača koja je živjela u jezeru dala je mač caru Le Loiju, koji je tim mačem pobijedio kineske osvajače. Međutim, nakon pobjede kornjača je tražila da vrati mač.

Hram Chua Mot Cat, čiji je original sagrađen 1049., izrađen je od drva, stoji na jednom kamenom stupu i ima zakrivljen krov. Unutra je ukrašeno svetište s kipom Quan Am, budističke božice milosrđa, koja sjedi na lotosu. Mauzolej Ho-Ši-Mina posljednje je počivalište tog najpoznatijeg i najpopularnijeg vijetnamskog vođe, čije se tijelo čuva u staklenom lijesu.

Biser Istočnog mora


Iz Hanoia smo se avionom uputili u Nha Trang, poznat i kao Biser Istočnog mora. Grad Nha Trang nalazi se u srcu pokrajine Khanh Hoa. Plaža Nha Trang u obliku je polumjeseca, obuhvaća zaljev Nha Trang i 19 velikih i malih otoka, s blagom klimom i više od 320 sunčanih dana godišnje. UNESCO je 2003. proglasio Nha Trang jednim od 29 najljepših zaljeva na svijetu.

Nha Trang ostavlja izvrstan prvi dojam: prekrasna plaža, sunce i prijateljska atmosfera. Uz pješčanu obalu dugu šest kilometara u središtu grada, Nha Trang ima planine s dvije strane, a otoke s druge strane. Ovo nije tipičan primorski grad. Uspjevši spojiti vrhunske hotele, sjajne restorane i opuštenu turističku scenu, zadovoljava apsolutno svakoga.

Ovaj gradić (uvjetno rečeno gradić, jer on to jest za azijske pojmove, a za naše je to ozbiljan grad jer ima 600 tisuća stanovnika) nudi mnoštvo mogućnosti za razgledanje, opuštanje i rekreaciju, a ispunjen je zadivljujućom arhitekturom koja datira iz kraljevstva Čampa, uključujući budističke hramove i katoličke crkve u gotičkom stilu. Tu su i prirodni topli izvori i spektakularni vodopadi za ljubitelje prirode.


Nha Trang još posjeduje određene povijesne lokacije koje su nekada pripadale narodu Čampa. Kompleks hrama Po Nagar jedna je od najpoznatijih znamenitosti, koja se može pohvaliti ne samo prepoznatljivom arhitekturom nego i dugom poviješću. Hram odaje počast boginji zemlje Po Nagar, izgrađen je tijekom 8. i 9. stoljeća i odlikuje se višeslojnom piramidalnom kupolom. Iako su ostale samo četiri kule od prvobitnih deset, kule Po Nagar i dalje su istaknuto mjesto obožavanja za budiste.


Jedan je od najpoznatijih hramova Long Son, ili Hram Bijelog Bude, koji se nalazi u podnožju planine Trai Thuy. Ovdje smo vidjeli Budu visokog 24 metra i nevjerojatan uzorak zmaja napravljen od stakla i keramičkih pločica. Hram je sagrađen u znak sjećanja na redovnike i redovnice koji su izgubili život prosvjedujući protiv režima Diem.

U srcu grada može se naći sve, od lokalnih tržnica, noćnih marketa, skromnih trgovinica, jednostavno dizajniranih prodavaonica do raskošnih dizajnerskih butika. Ovdje ljudi šeću i biraju svoje omiljene proizvode, od vrhunskih rukotvorina do pristupačne odjeće, nakita i regionalnih delicija, ali i svile i bisera.

Ljenčarenja na plažiOvaj smo dio našeg putovanja posvetili prvenstveno odmaranju, ljenčarenju na plaži i uživanju, jer smo već bili prilično umorni od jakog tempa u Sapi, Halong bayu i Hanoiju. Osim toga, ispred nas je još vrlo intenzivan Ho-Ši-Min, Chu Chi tuneli i veličanstvena delta Mekonga. Zato smo ovdje napunili baterije i dane provodili na plaži.

Kada u Vijetnamu dođete na plažu i iznajmite ležaljke i suncobran, to je sasvim druga dimenzija usluge nego kod nas.

Čovjek koji vam iznajmi ležaljku brine se za vas cijeli dan. Što god vam treba, on je tu, donosi vam piće iz kafića, ide u trgovinu po cigarete, brine se o vašem motoru, kada odete u more, on vam otrese ručnik od pijeska, pobaca eventualno smeće, pomakne suncobran, donese papuče do obale i, najvažnije, brine se o vašim stvarima. Mi smo ležaljke uvijek uzimali kod istog mladića, tako da smo se malo-pomalo počeli družiti s njim. Dang je obožavao sjediti pokraj nas i gledati kako igramo jamb iako uopće nije razumio pravila igre, mislim da nije znao ni zbrajati, ali je zato gorljivo navijao za mene i stalno zezao mog muža Bornu kada bi izgubio, čak bi na moju pobjedu i zaplesao nekakav čudnovati ples.

Na plaži smo i ručali, jer ondje neprestano prolaze žene s plodovima mora koje su to jutro ulovili njihovi muževi, pa na improviziranom roštilju ispred vas peku ono što izaberete iz košare. Cijene? Smiješne! Lagani vijetnamski ručak na plaži - dva jastoga direktno iz mora ispečena na plaži i oko 3 kg ananasa, mini banana, manga i red dragona za samo deset dolara! Teško da može bolje i jeftinije.


Glavna su atrakcija na plaži Kinezi, koji na nju stižu tek kasno poslijepodne, zamaskirani od glave do pete, da ih slučajno ne bi sunce dodirnulo. Obično se radi o grupici bračnih parova u mirovini, za koje smo bili uvjereni da nikada prije nisu vidjeli more. Prvo se jedan, najhrabriji među njima, odvaži doći do vode i umočiti prst u nju uz gromoglasno odobravanje ostatka ekipe. Malo-pomalo jedan za drugim dolaze do vode, vrište, bježe, smiju se, padaju jedan preko drugoga, opći cirkus... Ponekad se jedan među njima, u ronilačkom odijelu, s maskom, dihalicom, perajama i u spasilačkom prsluku, odvaži i uđe u vodu do struka, gdje tako stojeći maše rukama kao da pliva. Žene iz društva na obali padaju na koljena i vrišteći mu se dive. Cijela se ta predstava nastavlja tako da se žene nekoliko puta presvlače i slikaju u identičnim haljinama. A cirkus završava tako da se u jednom trenutku svi valjaju u plićaku. Svaki dan oko šest popodne naručili bismo si koktele, legli na ležaljke i gledali besplatan teatar apsurda. Mislim da imamo snimljeno na go pro kameri četiri sata materijala tih svakodnevnih igrokaza s različitim glumcima.

Grad Vječnog Proljeća


Na sat vremena od Nha Tranga nalazi se slikoviti gradić Da Lat, koji zovu Gradom Cvijeća ili Gradom Mladenaca. Posjetitelje osvaja umjerenom klimom, šarenim cvjetnim vrtovima i zadivljujućim krajolicima. Smješten je u središnjem gorju Vijetnama, na približno 1500 metara nadmorske visine i okružen planinskim lancem Langbiang. Grad karakterizira umjerena klima, te obilje borovih šuma, slapova i jezera. Zbog svoje nadmorske visine i nižih temperatura, Da Lat se često naziva i Gradom Vječnog Proljeća.


Pejzaži ovog maglovitog grada, kao što su jezero Gold Stream, jezero Langbian, jezero Tuyen Lam... nisu samo uzvišeni nego su i poetični i romantični. Svaki kutak, svaka destinacija u Da Latu tjera da zabilježite trenutak. Ovo je grad u kojem u jednom danu možete iskusiti četiri godišnja doba: ujutro je proljeće, ljeto je u podne, popodne je jesen, zima je noć. U blizini se nalaze Clay tunell s parkom skulptura koje su sve izrađene od bazalta i tamnocrvene gline, a sadržavaju goleme glave, aute, životinje, zmajeve glave, željezničke postaje...Očaravajuća priroda, povijest, vrhunska hrana i pristupačne cijene jedinstven su spoj koji u Vijetnam privlači poput magneta. Ova je zemlja još uvijek autentična, ali statistike kažu da je vijetnamsko gospodarstvo jedno od najbrže rastućih u svijetu, već sada se može vidjeti da ulažu golem novac u razvoj turizma i izgradnju turističke infrastrukture. Zato požurite ako želite vidjeti izvorni Vijetnam! (U posljednjem nastavku Ho-Ši-Min, Chu Chi tuneli i delta Mekonga)

 
Piše: Lada BUZUK BARTOWSKI
Foto: Obiteljski album

Od juhe Pho i proljetnih prženih rolica do krokodila s ražnja

 

Ono što bih svakako preporučila u Vijetnamu je: Jedite, jedite i samo jedite! Kuhinja je spektakularna! Od juhe Pho, koja se smatra jednom od najboljih juha na svijetu, te je vijetnamsko nacionalno jelo i svaki je pravi Vijetnamac doručkuje, do Banh xeo, slane palačinke punjene škampima, klicama i svinjetinom. Nom Th?t Bo Kho kombinacija je papaje, kikirikija, soka limete, mente i slatko-ljutog goveđeg sušenog mesa. Nude i sirovu meduzu mariniranu u octu i raznim začinima. Banh mi sendvič je od francuskog kruha punjen mesom, povrćem i tipičnim vijetnamskim umacima. Proljetne pržene rolice, ili Nem ran, jedno je od najpopularnijih uličnih specijaliteta u Vijetnamu. Pripremaju se od mljevene svinjetine, morskih rakova ili kozica, gljiva, pačjih ili kokošjih jaja i začina. Svi se sastojci dobro pomiješaju, umotaju u papir od riže, a zatim prže u ulju.


Postoje i neka egzotičnija jela, ali one koji imaju slabiji želudac upozoravam da preskoče nekoliko sljedećih redaka. Nude tvrdo kuhano pačje jaje koje ima već formirani embrij i žile, pa je, kad ga oguliš, unutra polurazvijeno krvavo pače. Jezivo! Kokosov crv je specijalitet koji nije za one slaba srca. Poslužuje se sirov tako da pliva u zdjeli ribljeg umaka i čili papričica - najgora noćna mora. Ili ste možda za pseće meso s fermentiranom pastom od škampa, ili pržene kukuljice dudova svilca? Najegzotičnije što smo mi pojeli, jer za ono gore nisam imala želudac, krokodil je s ražnja. Bio je zaista odličan.


Vrlo je popularna i kava s jajetom “ca phe trung”, nastala na početku Drugog svjetskog rata, kada je zavladala nestašica mlijeka. Mladi konobar u jednom hotelu u Hanoiju odlučio je isprobati nešto novo i ubacio je žumanjke u kavu. Ubrzo je shvatio da sasvim dobro zamjenjuju mlijeko, a kava je postala hit.

Zmijsko vino piće je koje se spravlja tako da se otrovna zmija stavi u bočicu alkohola, u kojoj treba odstajati nekoliko mjeseci. Riječ je o tradiciji koja potječe iz drevne Kine. Smatra se kako zmije otrovnice posjeduju neka medicinska svojstva koja mogu izliječiti brojne bolesti. Bočica napitka je atraktivna jer je u njoj zmija u položaju napada, obično se radi o kobri.

Bia Hoi (doslovno znači svježe pivo) tipično je vrlo lagano pivo, s niskim udjelom alkohola, priprema se svježe svake večeri i svakog se jutra dostavlja u kafiće u bačvama. Bačve nisu pod tlakom i pivu se ne dodaju apsolutno nikakvi konzervansi. Stoga je Bia Hoi potrebno konzumirati unutar 24 sata. Uobičajen je prizor vidjeti Vijetnamce na uglovima u gradovima kako piju hladno pivo i jedu uličnu hranu sjedeći uz pločnik na minijaturnim stolicama za minijaturnim plastičnim stolovima. Moj Borna nije mogao stati ni u jednu takvu njihovu stolicu i stalno je izazivao salve smijeha kod lokalaca. Te su stolice doslovno kao one naše male plastične stolice koje smo kupovali djeci dok su išla u vrtić.

Možda ste propustili...

U CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

Koncert Pjevačkog društva sv. Josipa

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”