Regija
LOVAČKI SAVEZ NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Uspjeli povećati brojnost divljači
Objavljeno 21. veljače, 2024.
VINKOVCILovački savez Vukovarsko-srijemske županije okuplja 71 lovačku udrugu s ukupno 2200 aktivnih lovaca.“Drago mi je da imamo izvanrednu suradnju s lovačkim udugama, Gradom, Županijom kao i svim službama. U prošloj godini sudjelovali smo na Vinkovačkim jesenima, gdje smo pripremali čobanac za građane, a odazvalo se 36 udruga. Osim toga, naši su lovci sudjelovali na natjecanjima, gdje smo ostvarili odlične rezultate. Na županijskoj razini proslavili smo Sv. Huberta u Otoku. Puno smo imali problema s afričkom svinjskom kugom, olujnim nevremenom...", rekao je, između ostalog, Blaženko Bajić, predsjednik Lovačkog saveza VSŽ-a, na godišnjoj izvještajnoj skupštini. Na javni poziv VSŽ-a za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva u 2023. godini 49 prijavitelja ispunilo je sve uvjete i dobilo potpore u ukupnoj vrijednosti 40 tisuća eura. Jedna od mjera koje se sufinanciraju tim novcem smanjivanje je brojnog stanja čaglja i lisice, koja je posljednjih godina dala jako dobre rezultate i već je vidljivo povećanje brojnosti divljači, pogotovo zeca običnog i srne obične.

Od 56. Vinkovačkih jeseni lovačke udruge su također uključene u organizaciju i svake večeri tijekom te manifestacije po nekoliko lovačkih udruga priređuje čobanac prema starim lovačkim receptima. Na prošlim, 58. Vinkovačkim jesenima svake su večeri podijelili Vinkovčanima i njihovim gostima i do 600 porcija.

Na razini županije Lovački savez je u ingerenciji Upravnog odjela za poljoprivredu. "U prošloj godini objavili smo tri javna poziva za unapređenje i razvoj lovstva, gdje smo dodijelili nešto više od 70.000 eura. Velik broj lovačkih društava i domova je obnovljen. Pozivamo da se i ove godine jave na pozive", kazala je Magdalena Parat, pročelnica za poljoprivredu.

U ime Grada Vinkovaca Skupštini je nazočio zamjenik gradonačelnika Josip Romić i podsjetio kako Grad redovito prati rad i daje potporu Lovačkom savezu. M.F.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva

2

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

3

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko
Vučice i novo raskrižje