Novosti
MANJE STANOVA I ULAGANJA U NOVE ZGRADE

Sve veći troškovi ugrožavaju stanogradnju u cijeloj Europi
Objavljeno 21. veljače, 2024.

Gradnja novih stanova u Europi naglo će oslabjeti u idućim godinama zbog sve većih troškova, objavio je u utorak njemački institut Ifo, pozivajući se na projekcije mreže europskih instituta Euroconstruct.Europa će do 2026. godine dobiti samo oko 1,5 milijuna novih stambenih jedinica, za 13 posto manje nego 2023., objavio je institut za ekonomska istraživanja Ifo, član mreže. Procjena obuhvaća Njemačku, Francusku, Švedsku, Dansku, Austriju, Belgiju, Češku, Finsku, Mađarsku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Španjolsku, Švicarsku, Slovačku, Britaniju i Irsku.

Najviše će se do 2026. smanjiti broj novoizgrađenih stanova u Švedskoj, za čak 47 posto u odnosu prema 2023., pokazuje istraživanje Euroconstructa. Slijedi Njemačka s prognoziranim padom broja novih stanova za 35 posto, ističe institut sa sjedištem u Muenchenu. U Francuskoj trebao bi se smanjiti za 22 posto, a u Danskoj za 19 posto. Svijetle su pak točke Irska, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo s prognoziranih 16 odnosno 14 i 12 posto više novih stanova nego u 2023. Ulaganja u nove stambene zgrade u Europi trebala bi se u promatranom razdoblju smanjiti za 6,4 posto, a potrošnja na održavanje i renoviranje stambenog prostora za 1,2 posto, pokazalo je istraživanje.

Aktivnost u europskom građevinskom sektoru porast će pak do 2026. za 7,5 posto zahvaljujući očekivanom natprosječnom zamahu u energetskom i željezničkom sektoru i u vodoprivredi, procjenjuju u Euroconstructu. "Pokretačke snage rasta obuhvaćaju političke ciljeve u energetici i zaštiti okoliša, prilagodbu kapaciteta u transportnoj infrastrukturi i općenitu potrebu za modernizacijom mreža", objašnjava stručnjak njemačkog instituta za građevinarstvo Ludwig Dorffmeister.

U problemima nije samo tržište stambenih nekretnina. Naime, prema pisanju Reutersa, europske banke odobrile su posrnulom sektoru komercijalnih nekretnina oko 1,4 bilijuna eura zajmova čija bi naplata mogla postati problematična u uvjetima snažnog pada cijena poslovnog prostora s obje strane Atlantika. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, cijene poslovnih nekretnina pale su u 2023. godini za 10,2 posto, prema izvješću bankarskog udruženja VDP. Sličan pad u prosjeku bilježi i eurozona, prema podacima Europske središnje banke (ECB). H/D.Pav.
Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren