Crna kronika
KRADLJIVCI SU, POKAZALO SE, DJECA

Iz Azila za napuštene pse ukrali pseću hranu, vozili ju tačkama
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Bizarna krađa zbila se u noći između nedjelje i ponedjeljka kada su lopovi provalili skladište Azila za napuštene pse u Nemetinu i ukrali pseću hranu u vrijednosti od oko 600 eura! Iz Policijske uprave osječko-baranjske oglasili su se o ovoj nevjerojatnoj krađi navodeći kako se traga za počiniteljima, no od volontera iz Azila doznajemo kako se radilo o djetetu starom 13 godina te 15-godišnjaku.

- Uzeli su svu hranu i konzerve, uglavnom hranu za štenad, za bubrežne bolesnike, gastrohranu, sve ono što su nam najdragocjenije donacije... uzeli su psima iz usta! Nisu sve mogli odvesti odjednom na tačkama, to je trajalo i po noći i tijekom dana, pa ih je primijetio jedan od naših volonera. Poslije su dio hrane vratili. Podignuli su ogradu kod skladišta i obili lokot na skladištu. Psi žive od donacija i milostinje i netko to onda ide krasti. Ne znam što su mislili s tom hranom. Azil se najvećim dijelom financira donacijama i najtužnije je što su ukrali hranu najranjivijima, i to štencima i bolesnima. Imamo trenutno puno štenaca, u posljednje vrijeme pogotovo, i hrana koja nam je ukradena baš nam treba jer su štenci najugroženiji, trebaju jesti kvalitetniju hranu, i to više puta na dan. Danonoćno se borimo da to osiguramo i onda dođu dva klinca i to sve ukradu! Naravno da smo ljutiti, ali smo baš i tužni jer su to djeca. Kako da očekujemo da društvo bude generalno osjetljivo na potrebite kada se od najslabijih krade hrana. Poručila bih roditeljima da dovode svoju djecu u Azil da se nauče empatiji i pomaganju slabijima - kaže Ivana Crnoja iz udruge Pobjede, koja se skrbi o osječkom azilu za pse.

Na svom profilu na društvenoj mreži također su se oglasili iz Azila gdje su, između ostaloga, naveli kako su pomagali dvojici dječaka i dodali: "Očito postoji nešto u nama svima, važnije od odgoja... Mislim, da, što će im ta hrana? Prodat će ju ćaća za šteku cigareta. I kad‘ će nama išta od toga biti refundiramo? Neće nikada, kakve veze što je bila i policija i odrađen očevid i sve kad su u pitanju djeca. Nema godina i nešto da nam je kasicu u Porti ukrala klinka od 10-ak godina, u društvu svojih roditelja. Snimila ju kamera. Šta se zbilo? Ništa, jer su to djeca..."

U Azilu se uvijek nalazi 180 pasa, što je maksimalan kapacitet, a uz veliko zalaganje volontera, samo prošle godine, udomljena su 294 psa. Svatko tko želi na bilo koji način pomoći volonterima, može se priključiti na način koji mu najbolje odgovara. Koliko su volonteri pomagali samo tijekom 2022. godine svjedoči i podatak da je 100 volonterki i volontera utrošilo 7485 sati da bi svojim vremenom, znanjem i vještinama na neki način pomoglo psima.

- Ljudi mogu doći prošetati pse od 10 do 18 sati svakodnevno i u tome smo jedinstveni u Hrvatskoj da smo otvoreni uvijek. Mogu doći šetati i upoznavati pse i na taj način upoznati svog psa. Udomljavanje je jako važno jer bez udomljavanja nema ni spašavanja s ulice. Kada se udomi pas iz azila, spašavaju se dva života. Život onoga psa koji tim činom postaje tvoj i život onoga koji će s ulice moći doći na njegovo mjesto u azil. Građani mogu doći i volontirati i donirati hranu koja je nužna za 180 pasa. Dobro dođe i stara posteljina, ručnici i dekice. Azilu se može pomoći i darivanjem starih i još upotrebljivih stvari za aukcije koje se održavaju na Facebooku na stranici Azil Osijek-aukcije - pozvala je građane Ivana Crnoja. S.Lacić
Možda ste propustili...

OBAVLJEN OČEVID

Bager usmrtio građevinara

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura