Regija
POSLOVNE ZONE U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Velikih ulagača i većeg zapošljavanja - nema
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Položaj, prometna povezanost i infrastrukturna opremljenost zone te raspoloživa kvalitetna radna snaga bitni investitorima
ŽUPANJAOsiguranjem poduzetničke infrastrukture u svrhu poticanja gospodarskog razvoja županije, gradovi i općine stvaraju preduvjete za privlačenje investitora i nova zapošljavanja. Mnogima je država darivala zemljište za osnivanje poduzetničkih zona, ali na terenu su u brojnim slučajevima, uglavnom kada je riječ o općinama, to i dalje neiskorištena zemljišta, jer nemaju sredstava za njihovu izgradnju. A dosta je i onih zona u kojima je sagrađena infrastruktura, ali nisu postigle očekivani rezultat, tj. nisu se ostvarile u očekivanom opsegu. Ulagačima su prije svega bitni dobar geostrateški položaj i prometna povezanost, potpuna infrastrukturna opremljenost zone i raspoloživa kvalitetna radna snaga.Očekivanja


U nekim su općinama na području županjske Posavine poduzetničke zone već godinama u funkciji, u pojedinima je u tijeku gradnja komunalne infrastrukture odnosno proširenje zone, a u nekima se tek radi projektna dokumentacija. Lokalni čelnici vjeruju da će njihovim stavljanjem u funkciju dati vjetar u leđa razvoju poduzetništva i otvaranju novih radnih mjesta, čime će se konačno zaustaviti negativni demografski trendovi.

Zonu Ambarine u Gradištu (54 hektara), koja ima odličnu prometnu povezanost, prije 15-ak godina financirala je Europska komisija iz CARDS programa. Polovina zone popunjena je i ondje trenutačno radi 10-ak poslovnih subjekata koji zapošljavaju oko 400 ljudi. "Imam dosta upita obrtnika i manjih poduzetnika, ali ne možemo im prodati zemljište jer druga polovina zone nije infrastrukturno uređena, a problem je naći novac kojim ćemo to isfinancirati. Ozbiljnijih upita ili pisma namjere nekog većeg ulagača, koji bi stvorio nove vrijednosti i otvorio veći broj radnih mjesta, nema", kaže načelnik Srećko Papac. Dodaje da je potencijal radne snage ulagačima jako važan, a u županjskoj Posavini, koja je u 10 godina izgubila čak 10.267 stanovnika, to je sve veći problem. Dodaje da proizvodnja koja traži visokokvalificirane ljude, inženjere elektrotehnike i strojarstva, mora biti u blizini velikih gradova, u blizini stručnih i visokoobrazovnih institucija.

Sudski spor


U Babinoj Gredi imaju četiri zone. Prva koja je bila u općinskom vlasništvu, a prostire se na 17 hektara, popunjena je, ondje već godinama radi elektrana i sušare. Na drugoj općinskoj zoni od 43 hektra geotermalni su izvori i na njenom se razvoju radi u suradnji sa VSŽ-om. Zemljišta u preostale dvije zone, namijenjena gospodarskom razvoju, koja se dijelom nalaze uz autocestu A3 i uz brzu cestu prema Šamcu, u privatnom su vlasništvu. U Općini Cerna rade na proširenju poduzetničke zone Zagrađe. U studenome je raspisan natječaj za osnivanje prava građenja s mogućnošću otkupa pet parcela ukupne površine 30.000 četvornih metara i četiri su već riješene.

Poduzetničke zone zapravo su lokalnog karaktera, što potvrđuje i Andrija Juzbašić, načelnik Općine Bošnjaci, gdje traju radovi na prvoj fazi uređenja gospodarske zone. Imaju, napominje, dosta upita lokalnih OPG-ova i obrtnika koji su zainteresirani tamo se preseliti, izmjestiti svoje strojeve i radionice iz sela i širiti poslovanje. Infrastrukturno opremanje poslovne zone Velebit strateški je projekt za Općinu Gunja, i prema okvirom sporazumu potpisanom još 2020. godine, prva etapa trebala bi biti završena do listopada. Općini Štitar država je prije godinu i pol darovala oko 10 hektara zemljišta za osnivanje poslovne zone Komarevo. U Općini Vrbanja rade na izradi projektne dokumentacije za opremanje zone koja je godinama bila predmet sudskog spora i 2022. konačno je vraćena u njenzio vlasništvo. Općina je, naime, bila prisiljena tužiti neodgovornog investitora koji je još 2009. godine kupio cijelu zonu od 20 hektara.

Marija Lešić Omerović
NASTAVLJA SE IZGRADNJA ZONE U ŽUPANJI
Poduzetnička zona Sječine 2 važan je stup gospodarskog razvoja za Županju. Nakon što je 2022. Grad konačno skinuo zabranu raspolaganja zemljištem, jedan je krak infrastrukturno uređen. Ondje je već prodano šest parcela, a na novi su natječaj stigle tri ponude. Uskoro počinje i izgradnja drugog kraka zone, za što je u ovoj godini Grad predvidio ukupno 686.000 eura. Lokacija zone iznimno je povoljna i bitan je poticaj – u blizini su autocesta, državna cesta, dva granična prijelaza, pruga... A tu su i različite povlastice za investitore.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura