Regija
JEDAN OD RIJETKIH VRTIĆA PRI OSNOVNOJ ŠKOLI

Roditelji u Zdencima za dječji vrtić plaćaju 10 eura mjesečno
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Radi se po najvišim standardima, liste čekanja nema, odgojiteljice plaćene kao učitelji
ZDENCIDječji vrtić u Zdencima, koji djeluje pri Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića, ima najnižu cijenu boravka djece u Virovitičko-podravskoj županiji, a možda i u Hrvatskoj - samo 10 eura mjesečno. Sve ostalo plaća Općina.- Svake pedagoške godine, pa je tako bilo i ove, upišemo svako dijete koje bude prijavljeno, što je jako važno. Prošle pedagoške godine boravak djece u našem vrtiću iznosio je 100 kuna mjesečno, a ove smo još smanjili i sada je 10 eura. Sve ono što je Općina do sada plaćala, plaća i dalje. Činimo sve kako bismo pomogli roditeljima i njihovim kućnim budžetima, a paralelno djeca u vrtiću imaju sve uvjete po najvišim standardima – kaže načelnik jedne od najmanjih općina u županiji, Tomislav Durmić, i naglašava kako je Općina prošle godine uredila i dodatnu prostoriju za potrebe vrtića.

Dodatna prostorija


- Uz veliku pomoć ravnateljice Osnovne škole i vrtića Ivane Pavelić odradili smo uređenje dodatne prostorije za vrtić baš zato da bi sva djeca mogla biti primljena, i to u idealnim prostornim uvjetima. Bilo je pitanja o gradnji novog vrtića, no kada bismo ga gradili, cijena boravka bila bi znatno veća, a kao što rekoh, u postojećem su uvjeti idealni. Pitali su roditelji i za jaslice, ali kada smo objavili poziv za iskazivanje interesa, javilo se samo dvoje roditelja. Tako je odlučeno urediti postojeći vrtić po najnovijim standardima i siguran sam da je to bio pravi potez za sve – ustvrdio je načelnik Durmić.

Dječji vrtić u Zdencima jedan je od rijetkih koji djeluje pri osnovnoj školi i tu je ušteda velika jer posao ravnateljice, tajnice i računovodstva vrtića obavljaju školski zaposlenici bez dodatne naknade, a vrtić ima samo svoju čistačicu i kuharicu.      

- Dječji vrtić pri našoj školi ušao je u fazu kontinuiranih promjena. Misija je našeg malog vrtića stvaranje kompleksnog sustava djece i odraslih. Prošle je godine osnivač, Općina Zdenci, uredio dodatan prostor vrtića i time smo dobili kvadrate koji su nužni za neometan rad. Upisali smo svu prijavljenu djecu tako da liste čekanja nema – kaže ravnateljica Ivana Pavelić te naglašava kako je zaposlena još jedna odgojiteljica na puno radno vrijeme, a plaća odgojateljica u rangu je s plaćama učitelja.

- Time smo postigli da vrtić može pratiti potrebe zaposlenih roditelja. Cijena vrtića zasad je simbolična. Osnivač osigurava sav potreban materijal za pedagoški rad s djecom. Nastojimo sredstva koristiti racionalno jer znamo da ona nisu neograničena. Svake godine planiramo obogatiti centre aktivnosti za djecu, a kreativnost i marljivost odgojiteljica Elvire i Marije tu je presudna. Puno didaktičkog materijala one izrađuju zajedno s djecom. Roditelji su suradljivi i puni razumijevanja. Ponekada se čini da je vrtić pri školi veliko opterećenje, ali naši su roditelji svjesni da bi izdvajanjem vrtića cijena morala znatno porasti – ističe Pavelić te dodaje da vrtića pri školama nema mnogo.

Prvašići bez stresa


- Znam za jedan u Jasenovcu, i mislim da je to to. Mi to nastojimo iskoristiti kao prednost i kroz tu činjenicu njegujemo načelo otvorenosti. To se načelo ostvaruje i očituje u činjenici da je omogućena suradnja sa svim sudionicima obrazovanja. To olakšava i provođenje programa predškole, čime se osigurava kvaliteta izrade, ali i konkretizacija ciljeva i zadataka samog programa. Dvije razine odgojno-obrazovnog sustava u istoj zgradi omogućuju premošćivanje barijere koja izaziva stres i nezadovoljstvo kod djece prilikom prijelaza na osnovnoškolsko obrazovanje. U našem vrtiću osnovni pokazatelj kvalitete treba biti zadovoljstvo djece i njihovih roditelja – zaključila je Pavelić.

Roditelji imaju visoko mišljenje o ovakvom radu vrtića, a cijena je, naravno, znatna pomoć njihovu kućnom budžetu.

- Niska cijena vrtića znači nam puno s obzirom na to da imamo dva djeteta vrtićke dobi. U ovo vrijeme, kada su cijene svega u stalnom porastu, svaki cent dobro dođe, pa nam niska cijena vrtića znatno olakšava neke druge troškove. Ponudom u vrtiću više smo nego zadovoljni, djeca imaju doručak i ručak, što je za njih jako bitno, radno vrijeme vrtića prilagođeno je svima, djeca imaju dostupne kvalitetne igračke i materijale za rad. I što je najbitnije, tete koje ih čuvaju posvete se maksimalno svakom djetetu pojedinačno kada je to potrebno – rekla je majka Anamarija Čapo.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva

2

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

3

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko
Vučice i novo raskrižje