Svijet
NA PUTU U EUROPSKU UNIJU

Pomak BiH, pregovori se otvaraju u ožujku?
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Krišto kaže je da je Vijeće ministara BiH postiglo bitne pomake u ispunjavanju uvjeta i ključnih prioriteta za ulazak u EU

Bosna i Hercegovina napravila je određene pomake na svom europskom putu i treba nastaviti s tim kako bi čelnici EU-a na samitu u ožujku mogli donijeti odluku o otvaranju pristupih pregovora, poruka je s neformalnog sastanka predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto s ministrima za europske poslove država članica Europske unije.Prije početka sastanka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri za vanjske ili europske poslove država članica, održan je radni doručak na kojem je izvijestila o tome što je BiH poduzela kako bi se približila svom cilju otvaranja pregovora. Jedna od točaka dnevnog reda Vijeća za opće poslove jest priprema za predstojeći sastanak na vrhu čelnika EU-a koji će se održati 21. i 22. ožujka i na kojem bi mogla biti donesena odluka o početku pregovora s BiH ako izvješće Komisije bude pozitivno. "Pripremamo izvješće za zemlje članice prije sastanka Europskog vijeća u ožujku, o putu BiH prema EU-u. Radimo na tome da se riješe otvorena pitanja i nastave reforme", poručio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, također nazočan radnom doručku. Austrijska ministrica za europske poslove Karoline Edtstadler istaknula je kako smatra da je odluka o otvaranju pregovora apsolutno potrebna. "Posebice s obzirom na činjenicu da se nalazimo u potpuno promijenjenom svijetu i da jednostavno moramo iskoristi ovaj zamah", kazala je.

“Evidentan je rad i napredak naše zemlje o pitanju europskog puta. Napredak ostvaren tijekom 2023. godine nastavljen je i 2024. ubrzanom dinamikom", rekla je Krišto. Naglasila je da je Vijeće ministara BiH postiglo važne pomake u ispunjavanju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta. U kontekstu zakonodavne reforme istaknula je da osobito značenje imaju izmjene i dopune izbornog zakona, kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva koja obuhvaća implementaciju odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava, za što su svi posve opredijeljeni. Također i za veću demokratičnost i transparentnost izbornog procesa.

Krišto kaže kako je ključno da rješenje ovog pitanja, kao i svih ostalih, mora biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, jer jedino rješenje institucija BiH može osigurati dugoročnu sigurnost i stabilnost te poboljšati odnose u BiH.

Igor Bošnjak
METELKO ZGOMBIĆ NADA SE DOBROM ISHODU
Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić izrazila je nadu da će Europsko vijeće donijeti odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. “Za Hrvatsku je vrlo važno da čelnici na samitu u ožujku razgovaraju o proširenju sukladno zaključcima iz prosinca. To je osobito važno za BiH i mi se doista nadamo, uvjereni smo da će se moći donijeti odluka o otvaranju pregovora”, rekla je Metelko Zgombić. Pritom je istaknula kako je Krišto detaljno izvijestila sudionike sastanka o svim aktivnostima koje vlasti BiH poduzimaju.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana