Osijek
POVIŠEN CENZUS I IZNOS GRADSKIH POTPORA

Oko 10.000 umirovljenika
dobiva gradske uskrsnice
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Potpore su prema četiri kategorije, ove godine od 35 do 70 eura

Deset tisuća umirovljenika dobit će uskrsnice poštom, podjela kreće početkom ožujka. Umirovljenicima i njihovim obiteljima poželio bih sretan i blagoslovljen Uskrs - poručio je u utorak gradonačelnik Ivan Radić, pojasnivši da je Grad Osijek podigao i cenzus i iznos te novčane potpore te na popis, prvi put, uvrstio i djecu s invaliditetom. Podignut je i iznos za socijalno ugrožene osobe.I za djecu s invaliditetom


Iznosi se kreću prema kategorijama: za one koji imaju mirovinu do 160 eura - uskrsnica je 70 eura, druga su kategorija umirovljenici koji primaju od 160 do 230 eura - uskrsnica im je 45 eura, treća su kategorija mirovine od 230 do 300 eura - uskrsnica iznosi 40 eura, a u četvrtoj, s mirovinama od 300 do 450 eura, uskrsnica iznosi 35 eura.

Osim umirovljenika uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura, a djeca korisnici osobne invalidnine u iznosu od 55 eura.

- Povećanje u odnosu prema lanjskoj godini je vidljivo, Grad Osijek ulaže u sve dobne kategorije, pa tako i u umirovljenike. Kao što znamo, problem je i smještaj u Domu za umirovjenike, pa smo ove godine u proračunu osigurali pet milijuna eura za dogradnju smještaja u Drinskoj, a to je projekt u koji krećemo s Osječko-baranjskom županijom. Također, financiramo rad umirovljeničkih udruga, dnevnih boravaka, organiziramo najveseliju novogodišnju zabavu u gradu za umirovljenike, ove smo godine uveli i financiranje obroka za umirovljenike koji su socijalno ugroženi, kao i za sve ostale kategorije. Podignut ćemo i novčani iznos te cenzus za božićnice, u proračunu za božićnice i uskrsnice osigurali smo 540.000 eura - naglasio je gradonačelnik.

Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća, zahvalio je na kontinuitetu brige gradonačelnika o umirovljeničkoj populaciji. Zahvalan je, kaže, i na božićnicama, zajedničkim proslavama, od Nove godine, preko Valentinova, do zlatnih bračnih jubileja, i sada na uskrsnicama, s popisom koji, na Radićevu inicijativu, nije čekao, uobičajeno svakih pola godine, usklađivanje mirovina s porastom troškova i plaća u RH. "To znači da će veći broj umirovljenika dobiti uskrsnicu. Lani je bilo 350.000 tisuća eura, a ove je godine iznos podignut na 540.000 eura za uskrsnice i božićnice", veli Šerić.

Romana Kovačević, v.d. voditelja Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, kazala je kako će uskrsnicu dobiti i umirovljenici koji primaju mirovinu iz dva ili više izvora, odnosno koji su korisnici i inozemne mirovine, te koji rade na pola radnog vremena ako njihova ukupna primanja ne prelaze 450 eura. Te se skupine umirovljenika trebaju prijaviti Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo najkasnije do 29. ožujka. Umirovljenici koji mirovinu ostvaruju samo u RH ne trebaju se prijavljivati za isplatu uskrsnica, koje će stići na kućnu adresu.

Darko Pejić
VODA NEĆE POSKUPJETI ZBOG PROČIŠĆIVAČA
- Kada je riječ o potporama, nikome se neće oduzimati da se da drugome. Građani su osjetili olakšanje i na plaćama za iznos od 13 posto prireza, jedini smo veliki grad koji ga je ukinuo, a na osnovi njega prikupljalo se od sedam do devet milijuna godišnje. Međutim, Grad to neće nadoknađivati podizanjem cijena usluga. Podsjetit ću, Grad Osijek, prvi put u svojoj povijesti, u dvije godine zaredom nije se kreditno zaduživao, sve svoje projekte koje smo najavili, čak i više od toga, provodimo, dižemo iznose uskrsnice i božićnice, organiziramo sve što smo obećavali. Tako ćemo i nastaviti. Konstatno radimo na poboljšanju kvalitete života - kazao je Radić.

Dodao je kako je Osijek jedan od rijetkih gradova koji nije dizao cijenu usluga - komunalija i vode. “Uskoro ćemo otvoriti najkompleksniji uređaj za pročišćivanje otpadnih voda u Hrvatskoj, a iako to iziskuje veće troškove, mogu reći da voda zbog toga neće poskupjeti”, naglasio je Radić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

2

KINEZIOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

Svečano promovirana 34 magistra i 56 prvostupnika

3

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi