Ekonomija
NAKON 3,3-POSTOTNOG PADA U PROSINCU

Snažan oporavak EU tržišta automobila na početku 2024. godine - Hrvatska je ponovo bilježila dvoznamenkasti porast
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Prodaja automobila u EU-u snažno je porasla u siječnju, nakon slabijeg prosinca, a Hrvatska je ponovo bilježila dvoznamenkasti rast, pokazali su u utorak podatci europske udruge proizvođača automobila ACEA.

U siječnju je u EU-u registrirano 851.690 novih automobila, 12,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA.

Rezultat pokazuje oporavak europskog tržišta na početku 2024., nakon 3,3-postotnog pada u prosincu.

U skupini vodećih tržišta najviše je u siječnju porasla prodaja na najvećem tržištu, onom Njemačke, za 19,1 posto. Dvoznamenkasti rast bilježila je i Italija, po stopi od 10,6 posto. Blizu je i Francuska s rastom prodaje od 9,2 posto, a Španjolska je na četvrtom mjestu sa stopom rasta od 7,3 posto.

U Hrvatskoj su u prvom ovogodišnjem mjesecu, prema podatcima ACEA-e, registrirana 4492 nova automobila, za 30,7 posto više nego u siječnju 2023. U prosincu je prodaja porasla za 36,6 posto.

Tržišni udio električnih automobila na baterije smanjio se u siječnju na 10,9 posto, s prosinačkih 18,5 posto, jer skok prodaje nije nadoknadio oštar pad na kraju 2023.

Benzinci su potvrdili vodeću poziciju tržišnim udjelom od 35,2 posto, a na drugom su mjestu hibridni automobili s udjelom od gotovo 30 posto, objavila je ACEA.

Podatci za Hrvatsku pokazuju 57,3-postotni pad prodaje električnih automobila na baterije, ali i 93,9-postotni skok prodaje hibridnih električnih modela. H
Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla