Mozaik
TRI VEČERI IZBORA PJESME ZA EUROVIZIJU

Spremna je pozornica za glazbeni spektakl Dora ‘24.
Objavljeno 21. veljače, 2024.
O najboljima u polufinalnim večerima odlučuju isključivo glasovi gledatelja

Ovog tjedna ne propustite tri večeri glazbenog spektakla na Hrvatskoj radioteleviziji - Izbor za hrvatsku pjesmu za pjesmu Eurovizije - Dora 2024. U izravnome prijenosu iz HRT-ovih studija očekuju nas dvije polufinalne večeri, koje su na rasporedu u četvrtak, 22., i u petak, 23. veljače.Četiri žirija


U obje večeri gledatelji će moći čuti 12 pjesama, a osam najboljih ići će u završnicu, u nedjelju, 25. veljače. Dakle, za prestižnu statuu Dore i hrvatsku pjesmu koja će nas predstavljati na Eurosongu 2024. natjecat će se 16 pjesama.

U iščekivanju prve polufinalne večeri zavirili smo u HRT-ov studio "Anton Marti". Donosimo nekoliko fotografija pozornice na kojoj će u četvrtak, 22. veljače, nastupiti prvih 12 polufinalista. Scenografiju potpisuje iskusni HRT-ov scenograf Igor Juras. Za režiju će se pobrinuti Ivan Miladinov, a rasvjeta je u rukama dizajnera svjetla Marka Foretića.

Valja naglasiti kako o najboljima u polufinalnim večerima odlučuju isključivo gledatelji televotingom (SMS i pozivi), a u finalu će o najboljoj pjesmi odlučiti podjednako glasovi ocjenjivačkih sudova (žirija) i glasovi gledatelja. Hrvatsku pjesmu predstavnicu za Eurosong ove će godine birati četiri hrvatska žirija: iz HRT-ovih centara Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, ali i četiri međunarodna žirija iz zemalja sudionica Euorvision Song Contesta 2024.: Italija, Njemačka, Ukrajina i Island. Svaki ocjenjivački sud imat će tri člana, a činit će ih glazbeni profesionalci, skladatelji, glazbeni kritičari, producenti itd.

HRT je za gledatelje pripremio i atraktivan show program. Tako će u prvoj večeri polufinala nastupiti francuski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu - Slimane. Radi se o trenutno jednoj od najvećih zvijezda u Francuskoj, koja je pobijedila u petoj sezoni francuske inačice showa The Voice i koja je prodala višeod dva milijuna primjeraka albuma, osvojila pet puta nagradu NRJ Music Award i ostvarila više od dvije milijarde streamova na digitalnim glazbenim servisima. Na Eurosong putuje s pjesmom "Mon amour" (Moja ljubav), koju će na Dori imati prigode čuti hrvatska publika.

U drugoj večeri show-programa u goste nam pak dolazi predstavnica Slovenije na Eurosongu, Raiven. Nakon što je stotinjak prijavljenih kompozicija stiglo na natječaj, Raiven je izabrana nakon preslušavanja i ocjenjivanja žirija međunarodnih stručnjaka. Pjevačica imena Sara Briški Cirman je mezzosopranistica i pop-pjevačica, a na Eurosongu će pjevati pjesmu "Veronika", koja je inspirirana legendom o Veroniki Desinićkoj. Pjesmu autorski, među ostalima, supotpisuje i Bojan Cvjetičanin, pjevač grupe Joker Out, koja je prošle godine oduševila na Eurosongu.

Stiže i Let 3


U finalnoj večeri Dore 2024. show-program priredit će prošlogodišnji pobjednici Dore Let 3. No,HRT priprema još poneko iznenađenje za gledatelje.

Voditelji prve polufinalne večeri bit će Maja Ciglenečki i Duško Ćurlić, a Dušku će se u drugoj večeri na pozornici pridružiti Anja Cerar. Finale Dore 2024. vodit će sve troje voditelja. Doru 2024. možete pratiti u izravnome prijenosu na Prvome programu Hrvatske televizije i na Drugom programu Hrvatskoga radija, na multimedijskoj usluzi HRTi te na HRT-ovu YouTube kanalu.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana