Svijet
RASPRAVA NA NAJVIŠEM SUDU UN-A

Palestinci traže prekid okupacije
Objavljeno 19. veljače, 2024.
Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki zatražio je trenutni prekid izraelske okupacije palestinskih teritorija na početku saslušanja o pravnom statusu sporne zemlje na najvišem sudu Ujedinjenih naroda. Više od 50 država iznijet će argumente pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu do 26. veljače, nakon zahtjeva Opće skupštine UN-a 2022. godine za savjetodavno ili neobvezujuće mišljenje o okupaciji. Izraelski čelnici dugo su osporavali da su teritoriji službeno okupirani na temelju toga što su zauzeti od Jordana i Egipta tijekom rata 1967., a ne od suverene Palestine. Al-Maliki je optužio Izrael da nad Palestincima desetljećima provodi diskriminaciju i apartheid, što Izrael odbacuje, tvrdeći da im je ostavljen izbor između "raseljavanja, pokoravanja ili smrti". "Jedino rješenje koje je u skladu s međunarodnim pravom jest da se ova nezakonita okupacija odmah, bezuvjetno i potpuno prekine", rekao je. Očekuje se da će sucima trebati nekoliko mjeseci za razmatranje prije nego što daju svoje mišljenje.

Izrael je ignorirao takva pravna mišljenja u prošlosti, ali ovo bi moglo povećati politički pritisak zbog rata u Gazi. Saslušanje je dio palestinskih nastojanja da međunarodne pravne institucije ispitaju ponašanje Izraela. Oni su se pojačali nakon izraelskog rata protiv Gaze, kao odgovor na napade Hamasa. Al-Maliki je ponovio optužbe za izraelski genocid u Gazi koje je Izrael odlučno odbacio na odvojenim saslušanjima u Haagu prošlog mjeseca. "Okončanje nekažnjivosti Izraela je moralni, politički i pravni imperativ", rekao je al-Maliki. Izrael je rekao da je suočen s egzistencijalnom prijetnjom militanata Hamasa i drugih skupina te da djeluje u samoobrani. To je drugi put da je Opća skupština UN-a zatražila od ICJ-a, također poznatog kao Svjetski sud, savjetodavno mišljenje u vezi s okupiranim palestinskim teritorijem.

Od sudaca je sada zatraženo da preispitaju izraelsku “okupaciju, naseljavanje i aneksiju, uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jeruzalema, te s njihovim usvajanjem povezanih diskriminirajućih zakona i mjera”. U saslušanjima bi trebali sudjelovati SAD - najjači zagovornik Izraela, Kina, Rusija, Južna Afrika i Egipat. Izrael je poslao pismena zapažanja. H
Al-Maliki je optužio Izrael za genocid u Gazi, što je Izrael odlučno odbacio na odvojenim saslušanjima

2004.

sud je utvrdio da izraelski zid razdvajanja krši međunarodno pravo, no još nije uklonjen

Možda ste propustili...

EUROPSKA UNIJA O NAMETANJU IZBORNOG ZAKONA:

Nismo sretni zbog odluke, ali zakon treba poštovati

“DIGNITAS INFINITA”

Vatikan protiv promjene spola

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana