Regija
’’KAKO SU TO RADILI NAŠI STARI’’

Čehali perje, trupali orahe, runili kukuruz
Objavljeno 19. veljače, 2024.
DINJEVAC - Udruga žena Dinjevac, iz malog naselja u Općini Pitomača, svojim manifestacijama neumorno čuva kulturnu bašinu zavičaja spašavajući od zaborava stare običaje. Jedna je od njihovih prepoznatljivih manifestacija i ‘‘Tako su to radili naši stari‘‘, koju su ove godine zajedno s gostujućim udrugama organizirali deveti put. Kako je rekla predsjednica Udruge žena Dinjevac Svetlana Bastalić, cilj je bio prisjetiti se starih običaja i jela te vremena kada su naši preci duge zimske večeri provodili drukčije nego mi danas.

- Jako sam ponosna što uspijevamo održavati i prenositi na mlađe naraštaje ove divne stare običaje - kako su nekad naši preci živjeli i družili se. Hvala Općini Pitomača i općinskom načelniku koji su prepoznali rad udruge i podržavaju je već dugi niz godina. Bilo je prelijepo i doista je sve podsjećalo na divna stara vremena – rekla je predsjednica Svetlana Bastalić.

Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovali su Udruga žena Gušćarice, KUD "Petar Preradović" iz Grabrovnice, udruga Uzorne hrvatske seoske žene, Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, Udruga žena Kloštar Podravski, Udruga umirovljenika hrvatske Općine Pitomača, udruga Hrvatska žena iz Ferdinandovca, KUD "Marijan Pavleković Pajo" iz Otrovanca, KUD "Podravka" iz Starogradačkog Marofa te HFD "Sesvečice" iz Podravskih Sesveta. Svi su sudionici zajedno s Dinjevčankama prikazali kako se nekada čehalo perje, trupali ili tucali orasi i lješnjaci, runio kukuruz te kako su se nekadašnja djeca igrala. Bile su to "zadaće" za ženei djecu, dok je muški dio ekipe uživao u kartanju bele. Manifestaciju je i ove godine došao podržati načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić pohvalivši udrugu za naporan rad u čuvanju kultrne baštine.

U sklopu manifestacije domaćini su prikazali domaću hižu postavivši na pozornicu stari kredenac, stol, stolicu, klupu, postelju s jastucima i tkalački stan, a pripremili su i starinska jela te su brojni uzvanici mogli uživati u pečenim krvavicama i kobasicama s dinstanim zeljem, domaćim sirevima i domaćim kobasicama, pogačicama s čvarcima i sirom, lepinjama i dizanim kolačima. V.G.
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli