Osijek
OKRUGLI STOL “ZDRAVA BUDUĆNOST BEZ KLORPIRIFOSA”

Pesticidi imaju dugoročne
i ozbiljne posljedice na
zdravlje i razvoj djece
Objavljeno 20. veljače, 2024.

S ciljem informiranja javnosti o negativnim učincima zabranjenog pesticida klorpirifosa Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je inicijativu "Zdrava budućnost djece" te je u Osijeku u ponedjeljak održan i okrugli stol o temi "Zdrava budućnost bez klorpirifosa", na kojem su sudjelovali stručnjaci iz područja medicine, odgoja i obrazovanja, nutricionizma, agrobiotehnike i drugih relevantnih disciplina s ciljem upozoravanja na ovaj ozbiljan problem i stvaranje okruženja za zdravu budućnost djece.Reakcija Centra uslijedila je nakon što je u medijima krajem prošle godine odjeknula vijest da je u hrvatskim mandarinama pronađen klorpirifos, o čijoj se štetnosti očitovao veliki broj znanstvenih studija te zbog kojih je konačno zabranjen u travnju 2020. u cijeloj Europskoj uniji.

Znanstvene studije povezuju ovaj pesticid s ozbiljnim poteškoćama u razvoju djece, uključujući poremećaje u razvoju mozga, hiperaktivnost, poremećaje hormonskog sustava, zaostajanje u rastu i smanjeni kvocijent inteligencije.

Slogan inicijative "Kao odgovornost. Kao prioritet." odražava odlučnost Centra da podigne svijest o ovoj ozbiljnoj prijetnji i istakne odgovornost prema zdravlju djece.

“Kao Centar koji je osnovan radi zaštite prava djece te njihova zdravlja i života, posljednjih smo nekoliko godina pozornost poklonili i zabranjenim supstancama u voću i povrću koje naša djeca konzumiraju te smo odlučili pokrenuti ovu incijativu, koja će biti fokusirana na upozoravanju o štetnosti korištenja otrova klorpirifosa, pri čemu apeliramo na sve koji rade u proizvodnji da prestanu koristiti tu supstancu zabranjenu od EU-a i Hrvatske", poručio je ravnatelj Centra Tomislav Ramljak.

Njihove aktivnosti uključuju organizaciju edukativnih radionica, virtualnih predavanja stručnjaka, kampanja preko društvenih medija te suradnju s relevantnim organizacijama i stručnjacima. Također, planiraju uspostaviti dijalog s državnim službama kako bi iznijeli informacije dobivene iz istraživanja i studija o štetnosti ovog pesticida.

Vlatka Krizmanić, dr. med., spec. pedijatrije, u Domu zdravlja dugi niz godina radi s djecom te se na ovu problematiku osvrnula iz rakursa svoje struke.

“Pesticidi imaju dugoročan utjecaj na zdravlje djece, ne govorimo o akutnim štetnostima, trenutačnim otrovanjima, nego o kroničnim poteškoćama koje se odnose na ponašanje djece kao što je hiperaktivnost, anksiozonsot i depresija, a mogu štetno djelovati i na plodnost muške djece", rekla je pedijatrica Krizmanić, napomenuvši da su najranjivija djeca od prenatalne faze do sedme godine života, a naročito dojenčad.

- Američka istraživanja koja sam proučavala pokazala su kako konzumiranje klorpirifosa direktno utječe na mozak u prenatalnoj dobi djeteta. Riječ je o specifičnim molekulama koje utječu na mozak tako što inhibiraju moždane stanice i izazivaju navedene poteškoće”, istaknula je dr. Krizmanić.

Ivan Alilović
ZABRANJEN U EU-u
Prema uredbi o zabrani Europske komisije, sve su članice 16. siječnja 2020. bile obvezne oduzeti odobrenje sredstvima za zaštitu bilja koja sadrže klorpirifos s rokom zbrinjavanja zaliha do 16. travnja iste godine. Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je njihovu registraciju na našem području i dopustilo je da se zalihe distribuiraju još iduća dva mjeseca, a primjenjuju do tog 16. travnja 2020. Ujedno, 16. veljače iste godine zabranjen je uvoz voća i povrća u EU i iz trećih zemalja u kojima se nalazi sporni pesticid.

Klorpirifos povezuju s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnosti, poremećajima hormonskog sustava...

Možda ste propustili...