Ekonomija
PET NOVIH PROGRAMA POMOĆI

Za obnovu stočarskog sektora 25 milijuna eura
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Ovim programima Ministarstvo poljoprivrede nastoji poduprijeti povećanje proizvodnje mlijeka, jačanje ekstenzivnog stočarstva...

Pet novih programa državne potpore za sektore stočarstva vrijednih 25 milijuna eura pustilo je Ministarstvo poljoprivrede u e-Savjetovanje, a nastavno na doneseni Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2030. godine i Akcijski plan za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2025. godine.Ovim programima, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, nastoji se poduprijeti povećanje proizvodnje mlijeka, poduprijeti jačanje ekstenzivnog stočarstva, pomoći malim mljekarama u skupljanju mlijeka, poduprijeti napore i mjere županija u očuvanju i jačanju sektora mljekarstva kao i razvoj i jačanje kapaciteta uzgojnih udruženja u provedbi njihovih programa.

Očuvati likvidnost


“Za provedbu Program potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osiguran je iznos od 10 milijuna eura. Cilj je Programa pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka kupnjom rasplodnih grla u cilju obnove narušenog proizvodnog potencijala. Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20 posto te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30 posto, koliko je u razdoblju od 2018. godine narušen. Potpore će biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća koja uzgajaju goveda, ovce i koze radi proizvodnje mlijeka", istakli su iz Ministarstva.

Za provedbu Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u razdoblju 2024. – 2026. godine osiguran je, dodaju iz Ministarstva iznos od 250 tisuća eura po godini provedbe Programa, ukupno 750 tisuća eura za trogodišnje programsko razdoblje, a cilj Programa je pružanje financijske pomoći jedinicama područne samouprave u provođenju programa pomoći proizvođačima u sektoru mliječnog govedarstva. Potporom se nastoji očuvati likvidnost gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, ali i pomoći u povećanju obujma proizvodnje i genetskog unaprjeđivanja populacije mliječnih krava.Za provedbu Programa potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka od 2024. do 2026. godine osigurano je ukupno 4,650 milijuna eura, odnosno za svaku godinu provođenja programa po 1,550 milijuna eura. Cilj je programa pružanje financijske pomoći subjektima koji su suočeni s problemima izazvanim povećanjem troškova goriva koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihova poslovanja te izazivaju znatno povećanje troškova prikupljanja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu. Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina proizvodnje i prikupljanja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada malih mljekara, a samim time i očuvala proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj.Visoki troškovi


Za provedbu Programa državne potpore za razvoj stočarstva na području krških pašnjaka i parkova prirode osigurano je sedam milijuna eura. Područje krških pašnjaka i pašnjaka u parkovima prirode područje je s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima gdje se poljoprivrednici suočavaju s višim troškovima proizvodnje, gdje se stočarstvo bazira na izrazito ekstenzivnom načinu uzgoja. Osim prirodnih ograničenja za stočarsku proizvodnju u obliku geoloških i geomorfoloških ograničenja, nepovoljnih vremenskih uvjeta i elementarnih nepogoda, negativan utjecaj očituje se i stradanjem stoke od zvijeri i grabežljivaca. Ovi pašnjaci i teško dostupne lokacije udaljeni su od glavnih i sporednih prometnica te od dostupnih prerađivačkih kapaciteta, što otežava i poskupljuje stočarsku proizvodnju na područjima krških pašnjaka i područjima pašnjaka u parkovima prirode. Imajući u vidu otežane uvjete, predložen je Program državne potpore za razvoj stočarstva na području krških pašnjaka i parkova prirode kojim se nastoji osnažiti ovaj oblik stočarske proizvodnje.
Zdenka Rupčić
Znanstveno potvrđene selekcijske metode
Programom potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2024. – 2026. godine vrijednim 2,4 milijuna eura omogućit će se kontinuirana i vjerodostojna provedba uzgojnih programa uz implementaciju modernih znanstveno potvrđenih selekcijskih metoda, što ima dvostruko značenje u uzgoju stoke. Sa stajališta dohodovnosti primarno značenje uzgojno-selekcijskog rada je uzgoj jedinki boljih proizvodnih svojstava. S druge strane, uzgojno-selekcijski rad važan je u očuvanju specifičnih genotipova.

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla