Autoglas
SVE ZBOG KINE

Audi i Porsche zapeli u luci zbog dijelova
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Tisuće Audija i Porschea zaglavile su pred lukama u Sjedinjenim Državama zbog carinske provjere dijelova kineske proizvodnje. Obje marke Volkswagena imaju dijelove koje proizvode njegovi dobavljači u Kini, uključujući i pokrajinu Xinjiang, čestu temu u zapadnoj javnosti zbog sumnji na kršenje prava ujgurske manjine.

- Nastojimo riješiti problem kašnjenja isporuka određenih modela VW-ovih vozila iz američkih luka do trgovaca koje je povezano s carinskim postupkom - rekao je glasnogovornik VW-a. "Isporuka vozila nastavlja se, ali, nažalost, moguća su kašnjenja", dodao je glasnogovornik. "Razlog je mala elektronička komponenta u upravljačkoj jedinici, koja će biti zamijenjena (...) čim budu dostupni potrebni dijelovi", objasnio je. Prema njemačkom poslovnom listu Handelsblatt, "problematična" komponenta ugrađena je u 13.000 novih Audija i Porscha te VW-ove britanske luksuzne marke Bentley. Prema Financial Timesu, komponenta se proizvodi u zapadnoj Kini i ne smije se koristiti u SAD-u zbog propisa o zabrani prisilnog rada.

Volkswagen navodno nije znao gdje je proizvedena jer ju je dobavljač ugradio u veću komponentu. Informaciju je dobio od dobavljača i proslijedio je američkim vlastima. "Razjašnjavamo činjenice i poduzimamo odgovarajuće mjere", uključujući potencijalno i raskid suradnje s dobavljačem ako naša istraga "potvrdi ozbiljno kršenje ljudskih prava manjine", dodao je. H
Možda ste propustili...

ELEKTRIČNA VOZILA S DALEKOG ISTOKA

Kineski je izvoz pokrenuo val potražnje za brodovima

NAJPOZNATIJI HIBRID DOBIO VELIKO PRIZNANJE

Prius ima, iznutra i izvana, najbolji dizajn na svijetu

NJEMAČKI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA

BMW gradi tvornicu baterija