Svijet
ŽESTOKE BORBE

Rusija zauzela Avdijivku, Ukrajina odbila ofenzivu
Objavljeno 18. veljače, 2024.
Rusija je u nedjelju rekla da ima potpunu kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdijivkom nakon što se Ukrajina povukla, iako se navodno neki ukrajinski vojnici još skrivaju u golemoj koksari iz sovjetskog razdoblja. Pad Avdijivke najveći je vojni uspjeh Rusije od zauzimanja Bahmuta u svibnju 2023., a dolazi gotovo dvije godine nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat punih razmjera naredivši invaziju na Ukrajinu.

Ukrajina je rekla da je povukla svoje vojnike kako bi ih spasila od potpunog okruženja nakon mjeseci žestokih borbi. Putin je pozdravio pad Avdijivke kao važnu pobjedu i čestitao ruskim vojnicima. Nakon neuspjeha Ukrajine da probije ruske linije prošle godine, Kijev razmišlja o velikoj novoj mobilizaciji, a predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je novog zapovjednika da vodi rat.

Avdijivka, koju Rusi zovu Avdejevka, ima posebnu simboliku za Rusiju jer su ju 2014. nakratko zauzeli separatisti koje podržava Moskva i koji su zauzeli dio istočne Ukrajine, ali su ju potom ponovno zauzele ukrajinske trupe.

Ukrajinska vojska priopćila je kako su ukrajinske snage odbile rusku ofenzivu na južnoj bojišnici nakon povlačenja iz Avdijivke. Njihov zapovjednik Oleksandr Sirski rekao je da su se kijevske snage povukle iz Avdijivke kako bi izbjegle okruženje nakon mjeseci žestokih ruskih napada. "Obrambene snage u sektoru Zaporižja porazile su pak rusku ofenzivu", objavila je ukrajinska vojska u aplikaciji Telegram. H
Možda ste propustili...

EUROPSKA UNIJA O NAMETANJU IZBORNOG ZAKONA:

Nismo sretni zbog odluke, ali zakon treba poštovati

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana