Svijet
“ŽELE IGRATI SVOJU IGRU U GAZI”

Borrell: Neke članice slabe geopolitičku važnost EU-a
Objavljeno 19. veljače, 2024.

Šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je kako neke države članice EU-a žele "igrati svoju igru" u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Europske unije.“Europa podržava rješenje dviju država, ali kao u Ukrajini, moramo biti ujedinjeniji ako želimo igrati važnu ulogu", rekao je Borrell ne navodeći na koje zemlje misli. Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, rekao je kako treba tražiti sveobuhvatno rješenje, ne samo za Gazu nego i za Zapadnu obalu. "Moramo prekinuti rat u Gazi, ali nitko puno ne priča o Zapadnoj obali, a to je doista prepreka rješenju o dvije države. Zapadna obala kuha i mogli bi se naći na rubu veće eksplozije", upozorio je. I dok je većina međunarodne pozornosti usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljedično izraelski rat u Gazi, europske dužnosnike zabrinjava i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali. SAD i još neke zemlje već su nametnuli sankcije nekolicini naseljenika koje drže odgovornima.

Govoreći o Ukrajini, Borrell smatra kako treba vojno i financijski nastaviti pomagati Kijevu, uključujući davanjem sigurnosnih jamstava od kojih je najvažnije članstvo u EU-u. "Moramo se pripremiti i za dugo razdoblje napetosti s Rusijom. Pred nama je ruski problem", rekao je Borrell i dodao da europske zemlje trebaju imati više scenarija uzimajući u obzir i mogući smanjeni angažman SAD-a.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je da je Rusija pozvala na sastanak u Moskvu 26. veljače sve palestinske frakcije, uključujući Hamas. Shtayyeh je pripadnik službenih palestinskih vlasti (PA) koje vladaju Zapadnom obalom i suparnici su Hamasu koji upravlja Gazom i koji brojne zemlje smatraju terorističkom organizacijom. "Vidjet ćemo je li Hamas spreman sastati se s nama. Mi smo spremni. Ako Hamas nije, to je druga priča. Potrebno nam je palestinsko jedinstvo", rekao je Shtayyeh u Muenchenu.

Čelnik UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR Filippo Grandi pozvao je pak na nastavak financiranja kritizirane agencije UN-a za pomoć Palestincima - UNRWA. Izrael je optužio desetak njihovih zaposlenika za umiješanost u terorističke napade koje je počinio Hamas 7. listopada u Izraelu. Nakon tog izvješća mnoge zapadne zemlje obustavile su financiranje UNRWA-e, uključujući glavne donatore, Sjedinjene Države i Njemačku. Čelnik UNHCR-a rekao je da je situacija katastrofalna za stanovnike Gaze. "Što se prije donesu odluke o nastavku i o kontinuitetu financiranja, to bolje za živote milijuna ljudi", rekao je za dpa na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu. "UNRWA je ispunila važnu zadaću koju nitko drugi nije mogao preuzeti. UNRWA ima vrlo specifičan način rada, ne samo na humanitarnom polju već i u vođenju škola i zdravstvenih centara za milijune Palestinaca", istaknuo je Grandi. Osnovana 1949. godine, ta agencija pruža pomoć palestinskim izbjeglicama, upravljajući obrazovnim i medicinskim ustanovama. Za organizaciju radi više od 30.000 ljudi, od kojih oko 13.000 samo u Pojasu Gaze. Ta agencija se smatra nezamjenjivom u tom području, gdje pruža pomoć za više od dva milijuna civila koji trenutno trpe posljedice izraelske ofenzive na Gazu.

Filippo Grandi također je upozorio na pad financijske potpore za humanitarne potrebe diljem svijeta. “Prošle, 2023. godine, naša je organizacija od svojih donatora dobila milijardu dolara manje nego godinu dana prije. Iako je bilo mnogo više kriza nego godinu prije”, naglasio je.

Igor Bošnjak
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana