Osijek
MODNA REVIJA ŠOKAČKE GRANE

Ljepota šokačke tradicije nikada ne izlazi iz mode
Objavljeno 19. veljače, 2024.
Zainteresirani se građani mogu pridružiti petkom, na besplatnim radionicama rukotvornih tehnika

U prostorijama Šokačke grane u Svačićevoj 36 u petak je navečer bilo jako veselo, a kako i ne bi kada su proslavljena dva rođendana. "Punoljetni smo! Slavimo 18. i 10. rođendan", rekla nam Ljubica Pilipović, voditeljica projekta "Šokački suveniri Osijeku", najavljujući novi, 18. ciklus tog projekta, koji se uspješno realizira u sklopu udruge Šokačka grana, te 10. šokačku reviju.U novi ciklus posjetitelje su uveli prigodnom izložbom, pjesmom skupine Šokice te jubilarnom šokačkom revijom "Stazama tradicije", svojevrsnom retrospektivom etnokreacija iz proteklog desetljeća.

- Cilj je projekta ‘Šokački suveniri Osijeku‘ očuvanje bogate kulturne baštine Šokaca preko edukacije s različitim rukotvornim tehnikama te njihove primjene na ukrasne i uporabne predmete - dodala je Pilipović.

Naime, u Šokačkoj grani najfokusiraniji su na izvedbu originalnog i jedinstvenog predmeta koji će dati izvornost i prepoznatljivost kao potencijalni suvenir grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Ana Muhar, dopredsjednica udruge Šokačka grana, pozvala je zainteresirane koji žele naučiti neku tehniku ručnog rada da im se pridruže. U ponudi su sljedeće radionice: zlatovez, šlinganje, čunčanje, heklanje, štrikanje, vezenje svilom, oslikavanje predmeta, krojenje i šivanje narodnih nošnji, šaranje jaja voskom (tijekom korizme), vez po papiru, izrada tradicijskih božićnih ukrasa (tijekom adventa), tkanje (nova radionica), a sve su besplatne za polaznike.

Edukacije će se održavati svakog petka od 23. veljače od 17.30 do 19.30 u prostorijama udruge. "Radionice zbližavaju i povezuju, stoga vas pozivamo da se uključite", kaže dopredsjednica Muhar. Sve što su radile proteklih godina moglo se vidjeti na štandovima.

Vesna Latinović
Haljine ukrašene zlatovezom, šlingom...
Na šokačkoj reviji vidjeli smo zanimljive modne kreacije, spoj modernog i tradicijskog, poput haljina, bluza i drugih odjevnih predmeta ukrašenih različitim tehnikama ručnog rada. Primjerice, manekenke iz Šokačke grane nosile su bluzu ukrašenu strojnom šlingom, tuniku vezenu šarenom svilom, top od heklane čipke, haljinu obogaćenu zlatovezom, štrikanu haljinu, naušnice, narukvice i torbu izrađenu u tehnici čunčanje, modne kreacije s motivima neceraja, oslikane haljine. Žene iz Šokačke grane i vrlo vješto kroje i šivaju narodne nošnje, rekonstruiraju ih, izrađuju replike, i nose ih na revijama, poput ove.

Možda ste propustili...