Kultura
MATICA HRVATSKA: OBJAVLJENE DUHOVNE I MISAONE PJESME

Predstavljena zbirka Peje Šimića “Čovječe, prizemlji se”
Objavljeno 19. veljače, 2024.
Ovih je dana iz tiska izišla nova zbirka pjesama hrvatskog i bosanskohercegovačkog pjesnika Peje Šimića, koja nosi naslov "Čovječe, prizemlji se: Duhovne i misaone pjesme". Nakladnici su Ogranak Matice hrvatske u Osijeku i Ogranak Matice hrvatske u Grudama s odgovornim osobama, prof. dr. sc. Ivanom Trojanom i mr. sc. Marijem Bušićem, predsjednicima tih ogranaka.

Ova zbirka sadrži 178 novih duhovnih i misaonih pjesama. Iz sadržaja tih pjesama proizišao je i pomno odabrani naslov knjige. Pjesnik uočava da su se brojni pripadnici ljudske vrste uzoholili. Neki idu tako daleko da tvrde da su stvorili novu, tzv. umjetnu inteligenciju. Prema kršćanskoj antropologiji intelekt (inteligenciju) može stvarati samo Bog, pa oni koji tvrde ovo prethodno zapravo se proglašavaju bogovima. Ili čak "nadbogovima", jer tvrde da je ta "umjetna inteligencija" u stanju stvarati i novu inteligenciju. Njihova suvremena tehnološka postignuća veliki su civilizacijski doseg te mogu biti ljudima od velike koristi, ali to je, prema kršćanskom tumačenju, postignuto samo zato što su od Boga dobili takve talente. Ljudska vrsta ih treba cijeniti i poštovati, ali ne kao neka nova božanstva. Te pojave su pogubne za ljudsku civilizaciju, što pjesnik Pejo Šimić, kao "vječno treptanje u svijetu", uočava i poručuje "Čovječe, prizemlji se".

Recenzenti su bili pater Dragan Majić, D. I. i dr. sc. Vlado Nuić. Majić je za ovu knjigu rekao da je ona ekspresija pjesnikove duše i da je to prepjevano evanđelje.S.Tomas
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente