Kultura
IZLOŽBA ZVONIMIRA TANOCKOG

Podsjetnik na poplavu u županjskoj Posavini
Objavljeno 19. veljače, 2024.
Pedesetak fotografija od više od 2000 koliko ih je zabilježio na poplavljenom području koje je posjećivao kao gorski spasilac

U glavnom holu Gradske knjižnice i čitaonice sljedećih mjesec dana Vinkovčani i njihovi gosti mogu pogledati izložbu fotografija istaknutog vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog "Žedni preko vode" u povodu desete obljetnice katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini.Podsjetnik je to na prvu prirodnu katastrofu u samostalnoj Hrvatskoj i kataklizmičnu situaciju koju je tako dojmljivo zabilježio Zvonimir Tanocki, predani HGSS-ovac i fotograf par excellence, rekao je na otvorenju vinkovačke izložbe knjižničar Tihomir Marojević, koji je i moderirao ovaj događaj.

Izložba intrigantnog i simboličnog naziva "Žedni preko vode", jer, kako pojašnjava Tanocki, svatko tko sa sobom nije imao bočicu vode bio je osuđen na žeđ iako okružen tom silnom vodom, donosi pedesetak fotografija od više od 2000 koliko ih je Tanocki zabilježio na poplavljenom području koje je svakodnevno posjećivao kao hrvatski gorski spasilac i načinio mnoštvo fotografija koje svjedoče o razmjerima katastrofe koja je prije deset godina poharala sela uz Savu, istočno od Županje.

- Tamo sam kao pripadnik HGSS-a proveo prvih 20-ak dana u poplavi. Prvo u spašavanju, zatim u zbrinjavanju posljedica od poplave. Ta je zadaća bila na prvom mjestu, a onda je tu bio neizbježno i moj fotoaparat i tako je nastalo više od 2000 fotografija - rekao je Zvonimir Tanocki dodajući kako snimljene fotografije čine i okosnicu monografije "Poplava 2014." koju je objavio 2023. godine.

- Uz monografiju "Poplava 2014" koja je predstavljena prije nepunih godinu dana, izložba "Žedni preko vode", koju potpisuje jedan od najistaknutijih vinkovačkih fotografa Zvonimir Tanocki, još jedan je trajni podsjetnik na teške dane borbe s poplavama koje su pogodile županjsku Posavinu. Ako je itko mogao na ovako stručan te u isto vrijeme neposredan i prirodan način ovjekovječiti trenutke razaranja i napore ljudi koji su u tim okolnostima davali sve od sebe kako bi pomagali drugima, onda je to upravo Tane, a večerašnje otvorenje njegove izložbe bila je idealna prilika da mu zahvalimo na zapisu trenutka koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koji je trajna spoznaja o tome koliko je priroda moćna i nepredvidljiva - rekao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Izložba fotografija Zvonimira Tanockog ostvarena je u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, Gradom Vinkovcima, HGSS Stanicom Vinkovci i Učilištem Cibalae. Prostor je zahtijevao od stotina i stotina fotografija odlučiti se za njih pedesetak, a Tanocki kaže kako je odabrao najbolje, većinom one koje prikazuju ljude, ljude stradalnike i ljude koji su im došli pomoći.

Fotografije nastale za vrijeme poplave Zvonimir Tanocki već godinama koristi za skupne izložbe, a neke od njih su i nagrađene. Tako je dobio i prestižnu nagradu američke udruge "Photographic Society of America" za dokumentarnu fotografiju te nagradu "Rovinj Photodays" u kategoriji krajolik i pejzaž. Izložba "Žedni preko vode" prva je samostalna izložba fotografija nastalih u poplavi 2014. godine.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente