Ekonomija
U HRVATSKOJ 1,8 MILIJUNA LEŽAJA

Samo osamnaest posto obiteljskog smještaja više je i visoke kvalitete
Objavljeno 19. veljače, 2024.
Potrebno je razlikovati rentijerstvo od obiteljskog smještaja za turiste jer nam se događa prekomjerni turizam, kazao je Pende

Podizanje kvalitete obiteljskog smještaja, produljenje sezone te prilagodba današnjem gostu u obliku digitalizacije i ispunjenje njegovih očekivanja strateški su prioriteti države, ali i vlasnika obiteljskog smještaja, zaključci su prvog Zimmer Frei Foruma koji je prije nekoliko dana okupio u Zagrebu sve važne dionike iz turističkog sektora.Koliko je posla pred njima govori podatak da je od ukupnih 1,8 milijuna ležaja u Hrvatskoj samo 18 % više i visoke kvalitete.

Oporezivanje


Predstavnici turističkog ekosustava u sklopu Zimmer Frei Foruma jednoglasno su poslali poruku: Kvaliteta je valuta na koju se kladimo u sljedećem razdoblju.

Prema riječima Jamesa Kinnerslija iz AirDNA globalni trendovi mogu biti dodatni vjetar u leđa za brže ostvarenje naših ciljeva poput tendencije ranijeg bukiranja, već u veljači i ožujku. Također, velika je prilika tržište SAD-a jer Hrvatska privlači više Amerikanaca nego druge zemlje EU-a.

Kroz 15 panela s više od 40 govornika na prvom Zimmer Frei Forumu govorilo se o konkretnim mjerama, alatima i načinima u podizanju kvalitete obiteljskog smještaja i njegova ekosustava.

O važnosti novog Zakona o turizmu govorio je i Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, koji je istaknuo: "Svrhovitost novog zakona o turizmu očituje se u suzbijanju negativnih trendova i reguliranju proširenja apartmanizacije kako bi se postigla održivija perspektiva u iznajmljivačkom sektoru. Potrebno je razlikovati rentijerstvo od obiteljskog smještaja za turiste, pa i u pitanju oporezivanja, jer nam se događa prekomjerni turizam."

Zakon o turizmu koji je prije svega upravo lokalnoj samoupravi dao alate za rješavanje tih problema prepoznali su i primjenjuju gradonačelnici Dubrovnika i Makarske, koji smatraju da, kada turizam kao industrija krene utjecati ne samo na kvalitetu boravka turista već i na kvalitetu života lokalnog stanovništva, to treba dovesti u red.

Digitalizacija


“U Dubrovniku smo odlučili ograničiti dozvole za iznajmljivanje smještaja u staroj jezgri. To smeta stanovnicima, od kojih 80 posto živi od turizma, ali polako postaju svjesniji da je i za njih važan dugoročni i održivi turizam", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

I Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske, u sklopu novog Prostornog plana zabranio je gradnju stambenih zgrada s apartmanima i tzv. apart-hotele, koji su se gradili umjesto hotela.

- Potencijal obiteljskog smještaja velik je i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske - istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Kako bi već ovu sezonu dočekali spremni, čulo se da mali iznajmljivači trebaju razmisliti o nizu prednosti koje digitalizacija poslovanja donosi u vrlo kratkom roku, a ujedno omogućava bolju kontrolu nad svim segmentima poslovanja. Dobro osmišljen tehnološki ekosustav preduvjet je za održivost i učinkovitost poslovanja, štedi vrijeme, podiže kvalitetu i u konačnici profit. Alati i usluge za to već postoje, a vlasnici obiteljskog smještaja koji ih iskoriste, u kratkom roku mogu osjetiti prednost u odnosu prema sve većoj konkurenciji.

“Iako je za pravo iskustvo potreban ljudski kontakt, tehnologija rasterećuje čovjeka i omogućuje mu da dođe u smještaj kad mu odgovara, stoga se kvaliteta smještaja više ne može određivati na temelju broja zvjezdica, trebamo se prilagoditi novom vremenu”, zaključeno je.

Zdenka Rupčić
Gostima najvažniji sigurnost i čistoća
“Osim dizanja kvalitete, naš potencijal leži i u razvijanju zdravstvenog turizma jer imamo ekspertizu, a cijenom smo konkurenti. Gosti koji dolaze radi određenog zahvata vole obiteljski smještaj zbog komfora, najvažniji su im sigurnost i čistoća, a spremni su potrošiti više, posebice ako dolaze s obitelji, zaključci su panela Zdravlje kao pokretač: kako zdravstveni turizam postaje cjelogodišnji pokretač održivog turizma? kojeg su predstavili Ivana Murati Petrović (Adria Dental Group), Marija Pavić (Croatia Airlines), Ognjen Bagatin (Poliklinika Sinteza) i Ivana Kolar (HGK).

Prepoznatljivost
- Prednosti obiteljskog smještaja su tradicija i dostupnost, a nedostaci kratka sezona i velik udio smještaja srednje kvalitete, poručio je Saša Popovac iz Hrvatske turističke zajednice i najavio: “Krećemo u projekt uvođenja oznaka kvalitete kojem je cilj osigurati prepoznatljivost.”

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla