Regija
U PONEDJELJAK U ŽUPANJI

Dodjela „Zlatne repe“
najuspješnijim proizvođačima
Objavljeno 18. veljače, 2024.
Prije svečanosti, ministrica poljoprivrede Marija Vučković obići će proizvodni pogon i sastati se s Upravom Hrvatske industrije šećera

ŽUPANJA


S posljednjim danom prošle godine u proizvodnom pogonu Hrvatske industrije šećera (HIŠ) u Županji okončana je iznimno zahtjevna i teška kampanja prerade šećerne repe roda 2023., a u punom su jeku pripreme za novu sjetvu u ovoj godini, u kojoj se očekuje znatan porast površina pod ovom kulturom. Ukupna će površina pod repom u Hrvatskoj u 2024., prema najavama, biti najviša u proteklih pet godina.


Hrvatska industrija šećera će u ponedjeljak, 19. veljače, u restoranu „Džinić“ s početkom u 12:30 sati tradicionalno dodijeliti priznanja „Zlatna repa“ najuspješnijim proizvođačima u različitim kategorijama, s obzirom na veličinu poljoprivrednih gospodarstava. Svečanosti će nazočiti i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ranije će se sastati s Upravom HIŠ-a i obići proizvodni pogon u Županji. Glavne teme radnog sastanka bit će vezane uz aktualnosti iz poslovanja HIŠ-a i sustav potpora uzgajivačima repe. Posebno će se osvrnuti na izazove u proizvodnji i preradi šećerne repe u 2023. godini, obilježenoj klimatološkim ekstremima u kojoj mnogi proizvođači zbog „gumozne“ i/ili trule repe nisu ostvarili minimalne referentne prinose od 40 t/ha, te su imali problem dostizanja potrebne tehnološke kvalitete za preradu. Unatoč tome, tvornica je otkupila svaki kilogram proizvedene repe na domaćim oranicama, premda dio te proizvodnje, nažalost, nije mogao biti prerađen.


Za ovu je godinu ugovoreno već više od 10.500 hektara, što je rast za više od 2200 ha u odnosu prema prošloj godini. Ukupna će površina pod repom u Hrvatskoj ove godine biti najviša u posljednjih pet godina, i jedva tisuću hektara manja nego u 2019., što je posljednja godina kada su bile aktivne čak tri tvornice.


Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

2

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen