Magazin
MIRO KOVAČ BIVŠI MINISTAR VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA

Rusija nema kapacitete za globalni rat
Objavljeno 17. veljače, 2024.

Intervju ruskog predsjednika Vladimira Putina s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom proteklih dana bila je glavna tema analize diljem svijeta. Putin je naglasio da razlozi napada na Ukrajinu postoje od 2014. godine, ali je u neku ruku "dao obećanje" da nema interesa širiti rat na susjedne zemlje, poglavito Poljsku i Litvu, ako te zemlje, kazao je Putin, ne budu napale Rusiju. O intervjuu i što se iza toga krije, u intervjuu za Media servis govorio je bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.- Putinov intervju - propagandistički je uspjeh Rusije. To je prvi intervju koji je dao jednom zapadnom novinaru od napada Rusije na Ukrajinu. Očito je da se on osjeća dovoljno sigurnim da tako nastupa. Dojam koji je ostavio da je spreman na dugogodišnju vojnu konfrontaciju s Ukrajinom i Zapadom. Naravno da je sve dosad poznate teze ponovio - kaže Kovač.

No Putin je odbacio mogućnost globalnog rata, a Kovač o svemu kaže:

- Ja ne vidim da Rusija ima kapacitete da pokrene šire ratne operacije i da, recimo, napadne jednu od država NATO saveza, npr. Poljsku ili neku baltičku državu. To bi dovelo do solidarnosti i onda bi se Rusija našla u direktnom sukobu s NATO savezom, koji ona ne bi mogla dobiti kada govorimo o konvencionalnim snagama, o broju vojnika... Putin želi da se Rusiju poštuje, ali pokazuje da je on gazda.

Može li se očekivati nekakva "nagodba" Rusije sa Zapadom, koliko je to izvjesna opasnost...?

- Naravno da je opasnost velika, ako se sada Zapad ide nagoditi s Putinom, da će on iskoristiti to razdoblje da se konsolidira i da za nekoliko godina možda pokrene neku drugu akciju, negdje drugdje. Zato trenutno postoji jedna nesigurnost kako dalje. Ohrabrivati Ukrajinu da se dalje bori - da, ali koliko dugo? Amerika je također neodlučna o pitanju nastavka podrške Ukrajini, a američki predsjednik je rekao da će Kongres biti kriv za "gotovo kriminalno zanemarivanje" Ukrajine ne prihvati li zakon o njezinu financiranju. Treba početi razmišljati o tome da mi Europljani moramo sami osiguravati sigurnost i stabilnost našeg kontinenta - smatra Kovač.

Što bi to značilo, imati vlastitu jaku vojsku, ulagati u naoružavanje...?

- To znači da bismo u bliskoj budućnosti trebali imati, ne samo na papiru, vojne, zajedničke snage Europske unije, da na raspolaganju imamo vojne snage koje su u svakom trenutku spremne intervenirati. Razmišljanja postoje, postoji nukleus toga, ali prave obrambene snage EU-a ne postoje, i to što prije treba formirati. (Sven Tubak/MS)
Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim