Svijet
PRIJETNJE NUKLEARNIM SPOSOBNOSTIMA U SVEMIRU

Rusija odbacila upozorenje SAD-a
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Čelnik obavještajnog odbora američkog Zastupničkog doma priopćio je kako su svim članovima Kongresa dali informacije o neodređenoj "ozbiljnoj prijetnji za nacionalnu sigurnost", za koju izvori tvrde da je povezana s Rusijom. "Od predsjednika Bidena tražim da deklasificira sve informacije vezane uz tu prijetnju kako bi Kongres, vlada i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o djelovanju kako bi se na nju odgovorilo", priopćio je zastupnik republikanaca Mike Turner. Dva izvora rekla su Reutersu da su te informacije povezane s Rusijom i njezinim djelovanjem u svemiru. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan također nije htio reći više, no iznenađen je Turnerovim priopćenjem jer se "o toj opasnosti već zna".

Rusija je pak odbacila upozorenje SAD-a o novim ruskim nuklearnim sposobnostima u svemiru, nazvavši ga "zlonamjernom izmišljotinom" i trikom Bijele kuće čiji je cilj natjerati američke zakonodavce da odobre više novca za suprotstavljanje Moskvi.Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da neće komentirati bit izvješća dok SAD ne otkrije detalje. "Očito je da Bijela kuća pokušava na bilo koji način potaknuti Kongres da glasa o prijedlogu zakona o dodjeli novca. Vidjet ćemo kakvim će se trikovima poslužiti", rekao je Peskov, javlja TASS. Ruska invazija na Ukrajinu - nešto što Moskva naziva posebnom vojnom operacijom - pokrenula je najveću konfrontaciju Zapada i Rusije od Kubanske raketne krize, 1962. godine.

I Moskva i Washington upozorili su na opasnost od sukoba NATO-a i Rusije. Dvije najveće nuklearne sile izrazile su žaljenje zbog propadanja ugovora o kontroli naoružanja, kojim su nastojali usporiti hladnoratovsku utrku u naoružanju i smanjiti rizik od nuklearnog rata. Rusija kaže da se posthladnoratovska dominacija SAD-a raspada. H
POKUŠAJ RAZVOJA SVEMIRSKOG ORUŽJA
Sjedinjene Države obavijestile su Kongres i saveznike u Europi o novim obavještajnim podatcima koji se odnose na ruske nuklearne sposobnosti koje bi mogle biti međunarodna prijetnja, rekao je Reutersu u srijedu izvor upućen u to pitanje. Nove sposobnosti, povezane s ruskim pokušajima da razviju svemirsko oružje, nisu hitna prijetnja SAD-u, rekao je izvor. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov optužio je Sjedinjene Države za “zlonamjerne izmišljotine”, izvijestio je TASS.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana