Regija
SLATINA U 2023. GODINI

Iz župne statistike: Kršteno je 78 djece, preminulo 85 osoba
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Od 49 crkveno vjenčanih parova njih 24 otišla su živjeti u inozemstvo ili neke druge sredine
SLATINA - U Slatini djeluju dvije rimokatoličke župe, u Župi svetog Josipa župnik je preč. Dragan Hrgić, koji je i dekan Slatinskog dekanata, a u Župi blaženog Ivana Merza župnik je vlč. Patrik Alatić. Kao i početkom svake kalendarske godine, upravitelji slatinskih župa objavili su župne statistike za 2023. godinu.

Uvidom u matične knjige, u Župi sv. Josipa evidentirano je 4714 župljana u 1436 obitelji. Nakon što je tri uzastopne godine zabilježeno povećanje broja katoličkih vjernika i obitelji u toj župi, 2022. godine zbog odlaska pojedinih (mlađih) članova na školovanje u druge gradove i odlaska cijelih obitelji u druge sredine, evidentirano je 13 obitelji i 104 župljana manje nego prethodne godine. Najnovija statistika, međutim, pokazuje da je 2023. godine ponovno došlo do povećanja broja vjernika i obitelji. Ono nije "nadoknadilo" smanjenje zabilježeno u 2022. godini, jer je evidentirano 25 vjernika u 13 obitelji više, ali ipak se vratio trend povećanja. Prema riječima župnika preč. Dragana Hrgića, uvijek ima i obitelji koje se sjete Crkve samo u određenim prigodama, kad njihovo dijete treba primiti sakramente, ili kad treba obaviti pokop preminule osobe, pa se i stotinjak takvih obitelji na području Župe sv. Josipa može ubrojiti u tzv. prigodne vjernike i katolike.

U Župi sv. Josipa kršteno je 49 djece (21 muško i 28 ženskih), što je čak 33 djece manje nego prethodne godine. Preminule su 32 osobe (14 muškaraca i 18 žena), što je 15 osoba manje nego 2022. godine, što pokazuje da je rođenih ipak nešto više nego umrlih. Crkveno su vjenčana 32 para, četiri para više nego prethodne godine, ali je opet 14 parova otišlo živjeti u inozemstvo ili u drugu župu. U prošloj godini bila su 52 krizmanika i 39 prvopričesnika.

Valja podsjetiti da se područja župa ne poklapaju s administrativnim područjima jedinica lokalne samouprave pa izneseni podaci nisu usporedivi s podacima općina i gradova, ali su dragocjeni za praćenje općeg stanja na područjima koja obuhvaćaju jer velika većina stanovništva živi po načelima Katoličke Crkve.

Petar Žarković
Broj krizmanika smanjen je za čak 20
Novija slatinska župa, Župa bl. Ivana Merza, prostorno je veća, ali obuhvaća približno 700 vjernika i 130 obitelji manje od Župe sv. Josipa. U župnoj crkvi bl. Ivana Merza prošle je godine kršteno 29 djece (17 dječaka i 12 djevojčica) - tri dječaka i osam djevojčica manje nego prethodne godine. Vjenčano je 17 parova, od kojih je samo sedam ostalo u Župi, a bilo je 30 krizmanika i 39 prvopričesnika. Broj krizmanika smanjen je za čak 20, a broj prvopričesnika veći je za šest. Tijekom godine na području te župe preminule su 53 osobe (33 muškarca i 20 žena,) četiri više nego 2022. godine i čak 24 osobe više nego što je kršteno djece. Brojke pokazuju da je u jednoj župi više krštene djece, a u drugoj više preminulih osoba, ali ukupno ipak ponovno prevladava negativni trend jer je preminulih osoba više.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

2

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen