TvObzor
ARGYLLE

Neuspjela parodija filmova o špijunima, treba ju izbjeći
Objavljeno 16. veljače, 2024.
AKCIJSKA KOMEDIJA/PARODIJA. REŽIJA: MATTHEW VAUGHN. GLUME: BRYCE DALLAS HOWARD, HENRY CAVILL, SAM ROCKWELL...

Britanski je redatelj Matthew Waughn posljednjih desetak godina snimao filmove serijala "Kingsman", u kojemu su glavni junaci - gle čuda - tajni agenti. Očito mu je to malo već dojadilo, pa se odlučio parodirati upravo taj žanr, koji mu je donio najviše zarade u kinima, a i u prodaji mercha. I, eto, doživio svoj prvi veliki neuspjeh.Radnja njegova filma "Argylle" prati Elly Conway (Bryce Dallas Howard), introvertiranu spisateljicu romana o špijunima. Živi miran i neprimjetan život sa svojim mačkom Alfiejem sve dok radnja jednog njezina romana ne postane preslična stvarnosti. Elly biva uvučena u pravi svijet špijunaže kada underground kriminalci svoje aktivnosti počnu temeljiti na njezinu djelu. Tu se pojavljuje i špijun Aiden (Sam Rockwell), koji će ju zaštititi od potencijalne otmice i ubojstva. Njih dvoje (i Alfie) moraju preživjeti svijet u kojem ništa nije kako se čini i nikome se ne može vjerovati.

Teško je nabrojiti sve što je pošlo u krivom smjeru u ovoj wannabe parodiji špijunskih filmova. S obzirom na glumačku postavu s pedigreom, gotovo je nevjerojatno da svi tako loše glume. Kad je riječ o samom pokušaju parodije, on je posve američki i, osim poslovično neodoljivog Britanca Cavilla - koji je zaslužan za rijetke duhovite scene - nema tu ni traga britanskom humoru. Film je niz klišeja, koji se ni na koji način zapravo ne izvrću, pa tako ne postoji ni teorijska mogućnost lukave dekonstrukcije koja bi pozivala na daljnje gledanje. To je samo jedan od faktora zbog kojih će vam se već nakon pola sata učiniti da je film predugačak, što i jest sa svojih dva sata i 20 minuta. Najkriminalnije je, pak, to što između glavnih glumaca Sama Rockwella i Bryce Dallas Howard nema ni trunka kemije.

Među brojnim manama filma je i manjak akcijskih scena, koje su, kad se i pojave, snimljene u apsolutno suvišnom slow motionu, a uz to ćete dobiti i više-manje vrtićki humor, koji će vas - ako ste stariji od 12 godina - nasmijati možda dvaput.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

2

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

3

MLADI GLAZBENIK JOSIP PALAMETA

Objava albuma nikad nije bila bliža, što me raduje i ohrabruje da idemo još jače