Crna kronika
ZORAN VAJIĆ PROGLAŠEN KRIVIM

Osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Trpinji
Objavljeno 14. veljače, 2024.

Zbog ratnog zločina protiv hrvatskih civila u Trpinji 1991. sudsko vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je nepravomoćno osudilo Zorana Vajića na 20 godina zatvora. Vajić je bio dio skupine okrivljenika koji su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Trpinji na osječkom sudu osuđeni 2014. budući da je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, Vajić je 2019. na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Francuskoj, a, nakon boravka u ekstradicijskom pritvoru, u prosincu 2022. izručen je Hrvatskoj.Vajića se teretilo da je kao pripadnik pararadarstvenih snaga odjela milicije u Trpinji sudjelovao u strijeljanju deset hrvatskih civila koji su 14. rujna 1991. nezakonito uhićeni u svojim kućama, tijekom oružanog napada snaga JNA i dragovoljaca iz Srbije na Vukovar i Trpinjsku cestu.

Nakon što su zapovjednik Teritorijalne obrane Trpinja Stevo Pantić i njegov zamjenik Borislav Držajić naredili da se uhićeni civili hrvatske nacionalnosti zadrže u zatvoru milicije u Trpinji, civili su sljedećih dana bili izvrgavani svakodnevnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Tako su neutvrđeni pripadnici milicije i Teritorijalne obrane Trpinja svakodnevno tukli civile rukama, nogama i policijskim palicama po svim dijelovima tijela, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme, a zatočene muškarce ponižavali prisiljavajući ih da ispred zgrade milicije, pred mještanima, klečeći pasu travu.

Okrivljenik Stevo Pantić i njegov zamjenik Borislav Držajić odlučili su da se svi zatočeni civili osim Milice Mađarević likvidiraju, a nakon što su civile izveli iz zgrade, na Pantićev upit tko želi ići s njima na strijeljanje zarobljenika, kao pripadnici milicije javili su se već osuđeni Milisav Atanacković i Zoran Vajić, koji je iz stanice milicije uzeo automatsku pušku.

Nakon toga su civile, uz prijetnju oružjem, uveli u kamion, odvezli na nepoznatu lokaciju izvan sela, u blizini Bobotskog kanala, te ih ondje ubili iz vatrenog oružja. Po povratku u stanicu milicije Vajić je kao potvrdu obavljenog strijeljanja nudio prisutnima da opipaju cijev njegove automatske puške.

Sudsko vijeće je ocijenilo da je dokaznim postupkom, osobito iskazima svjedoka, nedvojbeno utvrđeno da je Vajić, zajedno s ostalima, već pravomoćno osuđenim pripadnicima Teritorijalne obrane i stanice milicije iz Trpinje, sudjelovao u likvidaciji zatočenih civila. Svi stradali bili su civili starije životne dobi, njihovi ostatci nisu pronađeni, ali je evidentno da su likvidirani upravo onog dana kada su odvedeni iz stanice milicije.

Okrivljeniku je produžen istražni zatvor, koji može trajati do pravomoćnosti presude. H
Davor Mitrović

sudac

Sud je utvrdio da je Vajić uzeo automatsku pušku, te je po povratku u stanicu milicije, na neki način, trijumfirao zbog svog zločina i govorio okupljenima: Dođite vidjeti kako mi je cijev od automatske puške vruća.

SUĐENJE IZ 2014.
Na suđenju 2014. deset okrivljenika osuđeno je na kazne od 5 do 20 godina zatvora. Za ubojstvo 15 osoba, civila i hrvatskih branitelja, u okolici Trpinje najveću kaznu, 20 godina zatvora, dobili su Stevo Pantić i Milisav Atanacković. Milenko Pantić, Đoko Stajić, Zoran Gajanin, Simo Stević i Jerko Mičić tada su osuđeni na 14 godina zatvora. Na 12 godina osuđeni su Zoran Ranković i Željko Vuković.

Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana