Regija
OSNOVNA ŠKOLA „DAVORIN TRSTENJAK“ ČAĐAVICA

Učenici su istraživali prošlost svoga kraja
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Iz fotografija, starih predmeta i kazivanja proučili su narodnu nošnju i prošlost svojih mjesta

ČAĐAVICA - U sklopu nastave prirode u društva, tema Snalazimo se u vremenu (nastavne jedinice: Prošlost, sadašnjost i budućnost, Predci i potomci, Desetljeće, stoljeće i tisućljeće, Naš zavičaj u prošlosti i Znamenite osobe našeg zavičaja), učiteljica Marina Čiček svojim je učenicima 3. razreda u Osnovnoj školi „Davorin Trstenjak“ Čađavica predložila da donesu stare fotografije i stare predmete koje imaju kod svojih kuća kako bi mogli na konkretnim materijalima učiti o životu svojih predaka.


– I mame i djeca bili su vrlo zainteresirani za ovu temu te su donijeli popriličan broj predmeta i mnoštvo fotografija. Osim toga, učenici su imali zadatak istražiti i nacrtati znamenitu osobu, staru građevinu, spomenik ili predmet iz našeg zavičaja te napisati ukratko što su otkrili. U korelaciji s hrvatskim jezikom učenici su imali kratak intervju s bakom ili djedom o njihovim školskim danima i anegdotama u školi. U razredu smo napravili malu izložbu i pozvali učenike ostalih razreda razredne nastave da pogledaju sve što smo pripremili i istražili. – pojasnila nam je učiteljica.
Budući da su učenici sa svojim roditeljima i osobama s kojima su razgovarali otkrili zanimljive pojedinosti iz prošlosti svoga kraja, baš kao pravi mali istraživači prošlosti, donosimo nekoliko njihovih radova.

KUD „PODRAVINA“ ČAĐAVICA


Kulturno-umjetničko društvo „Podravina“ Čađavica osnovano je 22. veljače 1979. godine. Društvo je bilo vrlo marljivo i uspješno u svom radu. Obišli su cijelu domovinu, o čemu svjedoče brojna priznanja, diplome i zahvalnice. Godinama su nastupali na Đakovačkim vezovima, sudjelovali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, nastupali i u susjednoj Mađarskoj i Crnoj Gori, te na brojnim ostalim smotrama, sijelima i drugim manifestacijama diljem Hrvatske. Od 2003. godine KUD je, nažalost, prestao djelovati sve do 2013. godine kada je ideja o ponovnom pokretanju prihvaćena s velikom radošću i podrškom, bilo od ljudi koji su članovi ili od simpatizera KUD-a „Podravina“. KUD trenutno broji 35 aktivnih članova i 2 podržavajuća člana.

MUŠKA ČAĐAVAČKA NOŠNJA


Na glavi crni šešir širokog oboda ukrašen trobojnicom. Na gornjem dijelu tijela rubača (košulja) od domaćeg platna sa šlinganim ornamentima cvijeća, lišća i grančica na prsima i ovratniku. Zatim na nju dolazi prsluk od crnog platna (baršuna) ukrašen crvenim trakama ili u više boja. Na donjem dijelu tijela široke rancane gaće od domaćeg platna, fertun sa crveno našlinganim cvjetnim motivima na rukavima i često s izvezenim inicijalima vlasnika. Na nogama kožne čizme.

ŽENSKA ČAĐAVAČKA NOŠNJA


Na glavi djevojke kosu slože u pletenice i ukrase je cvijećem, a snaše nose šamiju (maramu) različitih boja i motiva ispod koje se stavlja umetak tutuk i kapica počelarka, potom dugački vuneni umetci sa strane i na čelo, a sve se to učvršćivalo vislicama, ružicama i bumbovačkama u svim bojama. Na gornjem dijelu tijela se nalazi oplećak od domaćeg platna zvanog činjar, ukrašen crvenom šlingom i rukavima obrubljenim čipkom na koji dolazi kašmirska marama s dugačkim resama. Oko vrata ide kroglin (bijeli umetak od platna), baršun (somet) s medaljonom te đerdani. Na donjem dijelu tijela nosi se podrokljica od domaćeg platna ukrašena rubnom crvenom šlingom zubakima koji se naziru ispod gornje suknje, zatim untorok od domaćeg ili tvorničkog pamučnog platna i pri dnu ukrasni rubni zubaki obrubljeni bijelim koncem ili bijela šlinga te dodatno prišita čipka kao ukras. Na to ide legovana suknja od štofa u raznim bojama preko koje ide bijela štikana pregača od šifona ukrašena čipkom. Na nogama dokoljenice bijele ručno izrađene i punčuke crne boje.

IME DONJIH BAZIJA


O povijesti imena Donjeg Bazija malo se zna. Sve počinje na pričama koje su pričali stariji, moj pradjed je pričao mom tati svakakve priče, a jedna je bila o imenu Donjeg Bazija. Kao naselje imena Donje Bazije prvi put se spominje u 17. stoljeću. To malo slavonsko selo ime duguje turskim osvajačima. Na mjesu daanašnjeg sela bila je turska vojna baza, radi lakše vojne komunikacije nazvana je Donja baza (kod Virovitice postoji gornja baza, Gornje Baazje). I tzako je naše selo dobilo ime Donje Bazije.

SKLADATELJ JOSIP IVANKOVIĆ


Josip Ivanković rodio se 1949. g. u Čađavici. Glazbeno djelovanje započeo je ranih 1970-ih. Jedna od poznatih pjesama mu je Dinamova himna Plavi, plavi. Napisao je brojne pjesme za sastav Zlatni dukati, a to su: Tena, Nek zvone tambure, Zbog tebe, U mom selu širok šor, Listaj, lipo stara. Napisao je i pjesmu Ja sam taj iz Čađavice. Kao autor glazbe i tekstova potpisuje oko 300 pjesama. Član je Društva hrvatskih umjetnika. Preminuo je 10. veljače ove godine.

Petar Žarković
Fotografije: OŠ „D.Trstenjak“ Čađavica

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

2

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen